Românii lasă pe ultima sută de metri aprovizionarea cu produse de bază la preţurile încă nemajorate de creşterea TVA, care va fi operată începând cu 1 iulie.
Deşi veştile cu privire la creşterea TVA au ţinut capul de afiş al sfârşitului de săptămână, ziua de ieri, cel puţin în prima parte, a fost una absolut obişnuită în hipermaketurile bucureştene. În situaţia în care preţurile ar urma să se mărească de joi, ar fi fost de aşteptat ca o parte dintre români să-şi facă provizii pentru perioada următoare, în special la produse alimentare greu perisabile (ulei, zahăr, orez etc.) sau la produse electrocasnice, acolo unde scumpirile se vor simţi cel mai mult.
Totuşi, unele hipermarketuri spun că weekendul trecut au înregistrat vânzări duble faţă de cel precedent la ulei, zahăr, făină, mălai etc.
"N-avem cum să ne abţinem de la mâncare"
"N-am venit pentru că urmează să sară preţurile. Am venit azi (luni - n.r.) pentru că asta e ziua mea obişnuită de cumpărături. Iau doar lucrurile de care am nevoie pentru următoarele două- trei zile. O să vedem ce va fi atunci când se va scumpi... Oricum ar fi, n-avem cum să ne abţinem de la mâncare", spunea o femeie. Împingea un cărucior destul de voluminos, în care se aflau câteva caserole cu carne, paste şi brânzeturi.
Promoţii anticipate
Specialiştii din domeniu explică fenomenul şi prin faptul că marile reţele de magazine au ieşit pe piaţă în ultimele două luni cu promoţii, întrucât măsurile de austeritate au fost anunţate de la începutul lunii mai.
"Într-adevăr anunţul că se măreşte TVA ar fi trebuit să ducă la un flux mai mare de cumpărători, însă sunt multe persoane care şi-au făcut deja provizii la alimentele de bază, profitând de promoţiile hipermaketurilor", ne-a spus un analist.
De exemplu, ieri, la Carrefour Băneasa, la o plimbare printre rafturi, se putea observa că se bucurau de ceva atenţie în plus promoţiile, în special cele la produse de strictă necesitate: un carton cu 30 de ouă la preţul de nouă lei, smântână la 900 de grame la mai puţin de 7 lei, lapte la 2,89 de lei, o pungă de detergent automat de patru kilograme la 33,3 lei, o sticlă de ulei la un litru la 3,76 de lei sau orez la 4,69 de lei kilogramul.
Şi la hipermarketurile Real promoţiile au atras mai mulţi clienţi în ultimele două luni. "Măsura scăderii preţurilor nu este prima luată de Real pentru a uşura perioada de criză pentru clienţii săi din România. De pildă, pe parcursul lunii mai, au intrat în diverse programe promoţionale peste 10.000 de articole. La fel s-a întâmplat şi în luna iunie, care s-a caracterizat prin sporirea activităţilor promoţionale şi a numărului de produse aflate în ofertă. Nu au existat raioane sau categorii de articole fără reducere", ne-au explicat oficialii companiei.
"Referitor la dinamica vânzărilor, s-a remarcat o creştere la produse de bază. La ulei, zahăr, făină etc., vânzările s-au dublat în comparaţie cu weekendul anterior.“, oficial hipermarket Real
DIN ŢARĂ
Comercianţii, încă în aşteptare
Iaşi. Patronii încă îşi fac socotelile, iar pieţarii aşteaptă să vadă ce face vecinul de tarabă. "Aşteptăm, şeful mai are timp până joi să-şi facă socotelile. Dacă ia mai scump marfa, e normal să ridice preţul, nu are ce să facă", explică Alina, vânzătoare la un magazin din centru. În pieţele din Cartierul Nicolina, oamenii susţin că şi aşa ies mai mult în pierdere.
"S-ar putea să fiu nevoită să mai pun la preţ, noi şi aşa mergem în pierdere mereu. O să văd ce fac şi alţii, că în situaţii de astea rişti să rămâi cu marfa pe tarabă", susţine Maria, comerciantă. (Maria Craus)
Timişoara. Nici în pieţele din vestul ţării oamenii nu s-au grăbit să majoreze preţurile. Unii dintre ţărani, de frică să nu rămână cu marfa pe tarabă, chiar au mai lăsat la preţ faţă de weekend.
"Mai bine vindem mai ieftin şi ne dăm marfa, decât să rămânem cu produsele nevândute", explică Florentina V., producător de legume din Piaţa Iosefin. Ieri-dimineaţă, femeia vindea salata cu un leu bucata, după ce în weekend o dăduse la 1,5-2 lei. Roşiile se vindeau cu 2,5 lei kilogramul, iar cartofii noi la 1-1,5 lei kilogramul. (Georgeta Petrovici)
BILANŢ
Noul TVA reduce pierderea bugetară
Încasările din TVA au scăzut, în primele cinci luni, cu 7,8%, echivalent cu 1,12 miliarde lei, potrivit execuţiei bugetare publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Autorităţile estimează că majorarea TVA cu 5 puncte procentuale va aduce la bugetul statulului 3,5- 4 miliarde lei.
În acest fel, guvernul nu face decât să compenseze pierderea la vistieria statului determinată de scăderea consumului. Deficitul bugetar a fost de 16,7 miliarde lei (3,1% din PIB). Veniturile bugetare au fost de 64,2 miliarde lei, în scădere cu 1,6% faţă de primele cinci luni din 2009, în timp ce cheltuielile au crescut cu 5,7%, până la 80,9 miliarde lei. (Ana Bâtcă)