SECRETE ALE REUŞITEI. Cei care obişnuiesc să-şi laude şefii în exces au mai multe şanse să ajungă în vârf şi un risc mult mai mic de a-şi pierde jobul.
Teoriile conform cărora persoanele tupeiste riscă să intre în dizgraţia colegilor şi să fie izolate, iar cele linguşitoare îşi pierd credibilitatea sunt doar nişte mituri, susţin specialiştii în carieră.
Aceste „calităţi“ ajută foarte mult pentru a avansa în carieră sau pentru a păstra un job, chiar dacă persoanele în cauză nu au competenţele profesionale necesare pentru acel job. Cei mai critici cu tupeiştii sunt colegii care îi văd avantajaţi de superiori fără să merite.
Tupeul vă ajută să avansaţi, linguşeala, să vă menţineţi
Tupeul vă poate ajuta foarte mult să avansaţi în carieră, pe când linguşeala vă menţine pe un post, chiar dacă nu aveţi calităţile profesionale necesare pentru ceea ce faceţi. „Dacă vorbim de posturile de conducere este evident că oamenii cu personalitatea mai puternică au un avantaj decisiv, chiar dacă ceilalţi sunt mai buni profesionişti. Siguranţa de sine aduce succes garantat. Între siguranţă de sine şi tupeu este doar o mică punte, practic destul de greu de separat. De aceea, este normal ca oamenii care au tupeu să avanseze mai repede în carieră decât ceilalţi şi să ajungă în vârf“, este de părere head-hunterul George Butunoiu.
Despre persoanele linguşitoare, acesta spuncă că reuşesc să se menţină perioade lungi pe un post, chiar dacă nu au un fundament profesional. „Cei care sunt linguşiţi fie le place acest lucru, fie că nu pot să facă diferenţa între cei care linguşesc şi cei care sunt aşa natural. Şefii au o problemă foarte mare în a-i da afară pe aceşti linguşitori, care par a fi persoane extrem de drăguţe. Practic, e greu să concediezi un om văzut ca fiind extrem de amabil“, conchide George Butunoiu.
Nu este însă rău ca la job să vă spuneţi ideile şi nevoile într-un mod cât mai clar şi cât mai transparent, chiar dacă asta înseamnă să fiţi privit ca tupeist. „Din contră, astfel cresc şansele ca persoanele cărora v-aţi adresat să răspundă pozitiv la cererile dumneavoastră. Sunt şi persoane care nu au capacitatea de a spune tot ce gândesc direct şi atunci nu-i privesc cu ochi buni pe cei care fac acest lucru“, spune consilierul în carieră Eduard Ezeanu.
El crede că se poate vorbi de tupeu negativ atunci când unii au percepţia că sunt centrul universului la serviciu şi comunică agresiv. „Chiar şi acest tip de comunicare poate da roade, dar doar cu persoanele care au foarte puţină încredere în ele“, adaugă Eduard Ezeanu.
Despre linguşitori, specialistul spune că ajung să fie bine văzuţi la locul de muncă pentru că foarte mulţi şefi sunt preocupaţi de imaginea lor, iar lingu- şitorii reuşesc să le menţină imaginea pozitivă.
Părerea colegilor
Colegii angajaţilor tupeişti sau linguşitori sunt cei mai critici cu ei pentru că îi văd avantajaţi de superiori. „Una dintre colegele noastre a ajuns să fie «mâna dreaptă» a şefei, deşi nu este deloc bună în ceea ce face. Dar pentru faptul că este mereu drăguţă cu ea, îi cumpără de mâncare, nu uită să-i spună cât de bine îi stă cu bluza sau coafura cea nouă, a ajuns să conteze cel mai mult pentru şefă şi să promoveze destul de rapid“, spune Andreea S., angajată a unei companii de imobiliare din Timişoara. NECESAR
Obrăznicia şi linguşeala, esenţiale în anumite meserii
Sunt însă numeroase meserii în care tupeul şi linguşeala sunt principalele cerinţe pentru obţinerea succesului. „Ca să ajungă la câştiguri mulţumitoare, un vânzător trebuie să ştie să-i facă pe clienţi să se simtă bine şi să fie mulţumiţi de ceea ce cumpără. De exemplu, atunci când o femeie îşi cumpără un produs vestimentar, are nevoie să i se spună cât de bine îi stă. Vânzătorul trebuie să facă asta, chiar dacă nu-i place, dacă vrea să îi crească comisionul pe care îl încasează la sfârşit de lună“, spune Alina M., vânzătoare la un magazin de haine din Unirea Shopping Center, din Capitală. De asemenea, un avocat emotiv, care se pierde în faţa judecătorului, nu va fi considerat niciodată bun în meseria lui. „Pentru a ne asigura succesul în acest domeniu avem nevoie de mult tupeu“, consideră un avocat din Cluj.