Acțiunile menite să comemoreze efectele Holocaustului în România au început de ieri și vor continua până săptămâna viitoare inclusiv:  27 ianuarie este Ziua internațională a comemorare a Holocaustului. Deputat al minorității evreiești și președintele al FCER, Aurel Vainer spune că astfel de manifestări sunt cât se poate de necesare. ”Ziua internațională de comemorare a Holocaustului are o valabilitate pe întreg mapamondul. Holocaustul, ca o mare și gravă lecție a istoriei, trebuie amintit an de an și peste tot. Și în România trebuie să facem acest lucru și mai cu seamă că am trăit fenomene grele, urâte”, afirmă Vainer.

Extremismul din vecini: Ungaria

Deputatul român susține că extremismul de dreapta este un continuu pericol și face referire la recentele evenimente din Ungaria, care au afectat sau afectează în continuare și România. ”Eu am avut o implicare directă atunci când era să aducă în România osemintele deputatului Nyírö Jozsef. A fost o nouă încercare mai apoi la Gheorgheni, de a organiza o manifestare pentru Nyírö, nici asta nu s-a mai întâmplat. Deci suntem pe o baricadă de luptă împotriva extremismului de dreapta. Este un personaj de tristă amintire acest Nyírö. Am luat și vom mai lua atitudine, față și de alte încercări de a învia trecutul atât de trist din istoria românilor”, afirmă Vainer.
Președintele FECR cere și o implicare mai activă a autorităților locale referitor la înființarea de filiale ale partidului maghiar Jobbik pe teritoriul României. ”În mod cert este o manifestare a extremismului de dreapta în Ungaria. Încercarea partidului Jobbik de a-și face filiale în România este contrară legilor de aici. România nu are de ce să admită prezența partidelor altor țări aici, mai ales că este vorba de un partid de extremă dreaptă”.

Semnele de la noi

Aurel Vainer susține că reprezentanții comunității evreiești sunt atenți și la tentativele de promovare a curentului legionar în România. ”Sunt total inoportune unele mișcări de extremă dreapta, mișcări legionare care se afișează în diferite locuri. Așa a fost nu demult în Piața Universității, unde s-au alăturat celor care protestau împotriva exploatării de la Roșia Montană, spunând «noi suntem legionari». Mișcarea legionară e o realitate prea gravă în istoria României”, spune Aurel Vainer.

70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de nord

Anul acesta, reprezentanții comunității evreiești amintesc faptul că au trecut ”doar” 70 de ani de la deportarea a 150.000 de evrei din Transilvania de nord, aflată în 1944 sub control maghiar. ”De acolo au plecat la Auschwitz și alte lagăre de exterminare nazistă circa 150.000 de evrei și dacă s-au întors zece la sută. Deci nu putem trece cu vederea ceea ce s-a întâmplat în istorie și trebuie făcute astfel de comemorări pentru oamenii de toate categoriile, care să afle despre aceste grozăvii petrecute în cel de-al doilea război mondial”, mai spune Vainer.

Manifestări în întreaga țară

În cursul zilei de ieri, reprezentanții comunității evreiești au organizat mai multe dezbateri, conferințe și rugăciuni pe tema pogromului legionar antievreiesc din Bucureștiul zilelor de 21 – 23 ianuarie 1941. Aseară, la Institutul Francez din Capitală, Carol Iancu, profesor al Universității Montpellier, a susținut o conferință dedicată pogromului din România, cu accent pe activitatea ambasadorului Franței din acea vreme și a directorului Liceului  Francez din București, care au protejat populația evreiască. ”Acel director și acel ambasador au făcut tot ceea ce au putut pentru a menține în toți anii Holocaustului prezența elevilor evrei în școli”, spune Vainer.
Duminică, la Șimleul Silvaniei este programată o nouă manifestare la Muzeul Holocaustului, unde, alături de Aurel Vainer sunt așteptați și ambasadorii Israelului și Poloniei, iar pe 28 ianuarie, în Aula Academiei Române va avea loc o reuniune de comemorare a Holocaustului, în cadrul căruia vor vorbi inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului.

Oricând există un pericol real să renască acești monștri ai civilizației, care au dus la atâta crimă, ură și tragedie umană”, Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România

Te-ar putea interesa și: