Liderii zonei euro au încheiat un nou acord fiscal. Vezi lista măsurilor

Liderii zonei euro au încheiat un nou acord fiscal. Vezi lista măsurilor

Liderii zonei euro au ajuns, la summit-ul de la Bruxelles, la un acord de principiu privind asigurarea unei mai bune discipline fiscale şi bugetare la nivelul Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Puteţi descărca de AICI declaraţia comună a şefilor de stat şi de guvern care participă la summit-ul de la Bruxelles. EVZ vă prezintă rezumatul celor mai importante prevederi din declaraţia semnată de oficialii europeni:

  • Potrivit declaraţiei comune, acordul prevede acţiunea pe două direcţii: crearea unui nou mod de coordonare a politicilor economice şi a fiscalităţii şi dezvoltarea instrumentelor de stabilizare a zonei euro pentru a rezolva problemele imediate.
  • Pentru a fi menţinute stabilitatea şi integritatea UE, este nevoie să fie implementate măsurile deja agreate precum şi luarea altor măsuri de formare a unei "adevărate" uniuni fiscale, se arată în declaraţia comună.
  • Astfel, va fi întărit Pactul de Stabilitate şi Dezvoltare, va fi implementată, în această lună, noţiunea de Semestru European (un ciclu de coordonare a politicilor economice ale statelor membre) şi Pactul Euro Plus.
  • În plus, liderii UE au stabilit şi sancţiunile care vor fi aplicate automat pentru ţările din zona euro care nu vor respecta limitele de deficit impuse prin acest pact fiscal, cu condiţia ca trei sferturi din state să nu se opună sancţionării. Totodată au aprobat ca o nouă regulă fiscală să fie publicată şi în constituţiile ţărilor membre UE.
  • Acest acord va avea nevoie de un nou cadrul legal, care să permită aplicarea corectă a noilor reguli. Bugetele guvernamentale trebuie să fie echilibrate sau să aibă surplus. Deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.
  • Statele membre trebuie să raporteze Comisiei Europene şi să aplice reformele structurale necesare pentru a corecta deficitele excesive. Implementarea programelor şi planurile bugetare trebuie să fie monitorizate de către Comisia Europeană şi de către Consiliul Europei.
  • Regulile care guvernează procedura privind deficitul excesiv vor fi întărite pentru statele membre ale zonei euro. Imediat ce o ţară depăşeşte pragul de 3% stabilit de Comisie, vor fi aplicate sancţiuni în mod automat. Ele nu sunt respinse decât dacă sunt contestate de către majoritatea statelor membre.
  • Vor fi examinate noile reguli propuse de către Comisie pe data de 23 noiembrie 2011, referitoare la monitorizarea planurilor bugetare, la corecţiile deficitelor şi la supravegherea măsurilor de creştere economică.
  • Consiliul european va examina rapid aceste noi reguli şi va emite un aviz pentru ca acestea să poată fi cât mai repede implementate la următorul ciclu bugetar.
  • Beneficiind de noul cadrul legislativ, Comisia va examina parametrii fiscali cheie ai planului bugetar şi, dacă va fi nevoie, va adopta schimbările care se impun. Dacă vor fi identificate neconcordanţe cu Pactul de Stabilitate şi Dezvoltare Economică, va cere schimbările planului bugetar.
  • Pe termen lung, liderii vor elabora noi măsuri de întărire a integrării fiscale pentru a fi reflectat mai bine gradul de interdependenţă dintre statele membre. Aceste puncte de dezbatere vor apărea în raportul preşedintelui Consiliului European în colaborare cu preşedintele Comisiei şi cu preşedintele Eurogrupului, în martie 2012. Raportul va face şi o analiză a relaţiilor dintre UE şi zona euro.
  • Liderii europenii sunt de acord să aibă o mai bună colaborare pe teme care sunt esenţiale pentru o bună funcţionare a zonei euro, fără a submina pieţele locale. Oficialii sunt decişi să lucreze împreună pentru o politică economică comună.
  • Va fi stabilită o procedură care va stabili clar modul în care toate reformele politicii economice vor fi discutate şi coordonate la nivelul zonei euro. Guvernanţa zonei euro va fi întărită, aşa cum a fost agreat la summit-ul zonei euro din 26 octombrie. În plus, summit-urile zonei euro se vor ţine de două ori pe an.

Citeşte mai mult: SUMMIT DE CRIZĂ. România a avizat noul tratat al UE, Ungaria nu: "Ne afectează suveranitatea!" | LIVE TEXT

Ne puteți urmări și pe Google News