Liderii UE exersează regulile disciplinei financiare

Liderii UE exersează regulile disciplinei financiare

Consiliul European s-a pronunţat pentru întărirea supravegherii bugetare şi pentru pedepsirea statelor cu deficit bugetar excesiv. Rezultatele testelor de stres pentru bănci vor fi publicate.

Bugetele naţionale vor fi observate cu atenţie în UE, înainte de adoptarea la nivel naţional, nivelul datoriei va fi supravegheat, iar statele cu un deficit public excesiv vor fi sancţionate, au hotărât, astăzi, liderii celor 27 de state membre reuniţi la Bruxelles, la Consiliul European de vară, potrivit Reuters.

Este un acord de principiu, iar unele sancţiuni, precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu sau blocarea fondurilor europene pentru statele cu deficit excesiv repetat, nu întrunesc susţinerea tuturor membrilor. Măsurile specifice pentru întărirea guvernări economice europene vor fi adoptate abia în octombrie, după ce preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, va prezenta raportul final pe această temă.

Summitul de o zi de la Bruxelles s-a desfăşurat pe fondul îngrijorărilor privind situaţia financiară a Spaniei, a cincea economie din Zona Euro, care se confruntă cu o datorie publică foarte mare. Cei 27 au subliniat însă că subiectul "Spania" nu se afla pe agenda reuniunii. În plus, succesul unei emisiuni spaniole de bonduri a încurajat pieţele financiare, îngrijorate de faptul că Spania ar urma soarta Greciei.

Dincolo de măsurile pe termen scurt şi mediu, liderii statelor membre au adoptat şi un proiect cu bătaie lungă, Agenda Europa 2020, care îşi propune să stimuleze creşterea economică, cu accent pe domeniile educaţiei, cercetării şi protecţiei mediului.

Transparenţă bancară

Un alt acord de principiu al statelor membre vizează publicarea rezultatelor testelor de stres ale băncilor, scrie AFP. Germania a fost reticentă, iniţial, în privinţa publicării testelor de solvabilitate ale băncilor, temându- se de o reacţie nefavorabilă a pieţelor.

Poziţia Berlinului s-a schimbat însă după ce Franţa, Spania şi, de peste ocean, SUA s-au arătat în favoarea acestei măsuri. Spania e în mod special dornică să dovedească investitorilor soliditatea sistemului bancar. O sursă guvernamentală de la Madrid, citată de Reuters, a precizat că cea mai mare bancă spaniolă, Santander, a înregistrat cele mai bune rezultate la testele europene de stres.

Ne puteți urmări și pe Google News