Statele Unite ale Americii i-au pus sub acuzare pe liderii teroriștilor Hamas și Hezbollah pentru masacrul din 7 octombrie, din Israel, soldat cu uciderea a peste 1.000 de civili, violuri, mutilări și profanări de cadavre.
Departamentul de Justiție a făcut acuzat penal membrii Hamas
Departamentul de Justiție al SUA a anunțat marți o serie de acuzații penale împotriva liderului mișcării teroriste Hamas, Yahya Sinwar, precum și a altor lideri teroriști de rang înalt, în legătură cu atacul din Israel din 7 octombrie 2023. Este primul efort al justiției americane de a chema în instanță responsabilii atacului terorist din Israel, potrivit AP.
Plângerea penală depusă la tribunalul federal din New York are șapte capete de acuzare contra mișcărilor teroriste Hamas și Hezbollah, printre care cea de oferire de sprijin material unei organizații teroriste străine care a avut ca rezultat crime, uciderea de cetățeni americani și finanțarea terorismului. De asemenea, Iran și Hezbollahul libanez sunt acuzate că au oferit sprijin financiar, arme - inclusiv rachete și materiale militare grupării teroriste Hamas.
Procesul din SUA este mai degrabă simbolic
Impactul cazului poate fi în mare parte simbolic, având în vedere că se crede că Sinwar se ascunde în tunelurile din Gaza, iar Departamentul de Justiție spune că trei dintre cei șase inculpați se crede că acum sunt morți.
Plângerea a fost depusă inițial, sub sigiliu, în februarie, pentru a acorda SUA timp să încerce să-l ia în custodie pe liderul Hamas de atunci, Ismail Haniyeh, și pe alți inculpați, dar a fost redeschisă marți. Moartea lui Haniyeh în iulie și alte evenimente din regiune au diminuat nevoia de secretizare a procesului, au declarat reprezentanții Departamentului de Justiție.
„Procesul deschis astăzi este doar o parte a efortului nostru de a viza fiecare aspect al operațiunilor teroriștilor Hamas”, a declarat procurorul general Merrick Garland într-o înregistrare video. „Acestea nu vor fi ultimele noastre acțiuni.”
Biden presează pentru oprirea războiului antiterorist din Gaza
Acuzațiile vin în momentul în care Casa Albă spune că elaborează o nouă propunere de acord, ce vizează atacurile și ostaticii, cu omologii săi egipteni și qatarezi. Acesta ar ajuta la un acord între Israel și Hamas, care ar putea duce la încetarea războiului antiterorist ce durează de aproape 11 luni.
Un oficial american, care nu era autorizat să vorbească public despre caz și a făcut declarațiile sub protecția anonimatului, a declarat pentru Associated Press că nu există niciun motiv să creadă că acuzațiile Departamentului de Justiție vor afecta negocierile în curs.
Urgentarea procesului a fost produsă de uciderea ostaticului american
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că recentele asasinări a șase dintre ostatici, printre care și un american, Hersh Goldberg-Polin, de către teroriștii palestinieni din Hamas, subliniază „sentimentul de urgență” al acestor discuții.
„Investigăm uciderea lui Hersh și fiecare dintre crimele brutale contra americanilor, ca acte de terorism”, a spus procurorul Garland în declarație. „Vom continua să sprijinim întregul efort guvernamental de a-i aduce acasă pe americanii care sunt încă ținuți ostatici.”
Mai mulți teroriști Hamas puși sub acuzare
Sinwar a fost numit șeful general al Hamas după uciderea lui Haniyeh în Iran și se află în fruntea listei celor mai căutate persoane a Israelului. Se crede că el și-a petrecut majoritatea ultimelor 10 luni trăind în tuneluri sub Gaza și nu este clar cât de mult contact are cu lumea exterioară.
Alți lideri teroriști palestinieni care se confruntă cu acuzații sunt: Marwan Issa, lider adjunct al aripii armate a Hamas din Gaza, care a ajutat la planificarea atacului de anul trecut și despre care Israelul spune că a fost ucis când avioanele sale de luptă au lovit un complex subteran din centrul Gazei în martie; Khaled Mashaal, un alt deputat și un fost lider al grupului despre care se crede că are sediul în Qatar; Mohammed Deif, liderul militar în umbră al Hamas, despre care se credea că a fost ucis într-un atac aerian israelian în sudul Gazei în iulie; și Ali Baraka din Liban, șeful de relații externe al Hamas.
Acuzațiile SUA vor trece neobservate de liderii Hamas
Acuzațiile sunt „un alt instrument” pentru SUA de a răspunde la amenințarea pe care mișcarea teroristă Hamas o reprezintă pentru SUA și aliatul său, Israel, a declarat Merissa Khurma, director de program pentru Orientul Mijlociu la centrul de studii Wilson din Washington.
Cu Sinwar ascuns, Khurma nu crede că acuzațiile vor aduce mai multă presiune asupra Hamas. Ea a menționat că procurorul șef al tribunalului mondial pentru crime de război a cerut mandate de arestare pentru liderii teroriști Hamas, precum Sinwar, și asta nu le-a schimbat comportamentul.
Ea a spus că deschiderea cazului este importantă pentru SUA pentru că mulți dintre cei uciși sau răpiți erau americani și pentru că Washingtonul nu recunoaște Curtea Penală Internațională.
Atrocitățile comise de teroriștii palestinieni Hamas nu trebuie ignorate
Plângerea penală descrie masacrul drept „cel mai violent atac terorist la scară largă” din istoria Hamas. Acesta detaliază modul în care agenții Hamas care au sosit în sudul Israelului cu „camioane, motociclete, buldozere, bărci cu motor și parapante” s-au implicat într-o campanie brutală de violență care a inclus violuri și mutilări genitale.
Teroriștii palestinieni acuză Israelul că a prelungit războiul cu luni de negocieri, prin emiterea de noi cereri, inclusiv pentru controlul durabil al Israelului asupra coridorului Philadelphi, aflat de-a lungul graniței Egiptului, și a unui al doilea coridor care traversează Gaza.
Teroriștii Hamas vor să scape de pedeapsa pentru crime în schimbul ostaticilor
Gruparea teroristă Hamas s-a oferit să elibereze toți ostaticii în schimbul capitulării Israelului. Ei cer încheierea războiului, retragerea completă a forțelor israeliene și eliberarea unui număr mare de teroriști palestinieni. În linii mari, aceștia sunt și termenii solicitați în cadrul unui acord propus de președintele Joe Biden în iulie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, în schimb, „victorie totală” asupra teroriștilor palestinieni și acuză Hamas pentru eșecul negocierilor.