Coridorului Philadelphi, crucial pentru securitatea Israelului
- Iuliu Vlădescu
- 23 august 2024, 14:59
Angajamentul lui Netanyahu de a securiza Coridorul Philadelphi e esențial. Opozanții se înșeală - părăsirea zonei ar însemna repetarea greșelilor precedente, periclitându-i Israelului siguranța și viitorul.
Controlul Coridorului Philadelphi, crucial pentru securitatea Israelului
Premierul Benjamin Netanyahu a clarificat că Israelul își va menține prezența în zona strategică Coridorul Philadelphi dintre Gaza și Egipt.
Și are dreptate să fie ferm în această privință.
Detractorii lui Netanyahu, atribuindu-i mereu cele mai rele motive - în cazul de față nepăsarea față de supraviețuirea ostaticilor -, susțin că el exploatează chestiunea pentru a torpila un acord cu Hamas pe care nu și-l dorește, fiindcă acesta ar duce la căderea guvernului său.
Dar ei se înșeală.
Abandonarea Coridorului sau delegarea securizării lui Egiptului ori unor soluții tehnologice pentru a împiedica utilizarea lui în calitate de drum expres pentru contrabanda cu arme către Gaza ar fi o greșeală colosală, una pe care țara noastră deja a mai comis-o o dată. Netanyahu are dreptate să definească chestiunea drept o linie roșie.
S-a scris mult despre nevoia ca Israelul să tragă învățăminte de pe urma masacrului din 7 octombrie; acestea sunt nenumărate și credem că ar trebui înființată o comisie de stat de anchetă care să investigheze acel eșec catastrofal pentru a putea deprinde lecțiile necesare.
Decizia catastrofală a lui Ariel Sharon
Totuși, mai sunt și alte lecții pe care Israelul trebuie să le învețe. Mai sunt și lecțiile lui 1 septembrie 2005 și decizia de la acea vreme - concretizată printr-un acord cu Egiptul - de a abandona Coridorul Philadelphi și de a-i permite Egiptului să detașeze grăniceri pentru patrularea acestuia pe partea egipteană a graniței.
Unii înalți responsabili cu securitatea argumentau la acea vreme că, în ciuda retragerii depline a Israelului din Fâșia Gaza în august 2005, ar fi trebuit să păstrăm controlul asupra Coridorului pentru a putea opri contrabanda cu arme și teroriști înspre Gaza. Însă premierul Ariel Sharon nu i-a ascultat.
Sharon argumenta că menținerea unei prezențe militare acolo e mai degrabă o vulnerabilitate decât un avantaj, întrucât soldații care ar fi patrulat Coridorul ar fi fost ținte facile pentru teroriștii palestinieni. În plus, credea el, ar fi fost o sursă de fricțiuni permanente, în măsură a destabiliza regiunea.
Și pe deasupra, mai spunea Sharon, doar prin abandonarea Coridorului putea susține Israelul că s-a retras complet din Gaza, iar comunitatea internațională ar fi fost obligată s-o recunoască.
Acea decizie s-a dovedit a fi fost catastrofală.
Abandonarea Coridorului Philadelphi ar fi o eroare tragică
Coridorul Philadelphi împreună cu punctul de trecere a frontierei de la Rafah este ruta prin intermediul căreia Hamas a transformat Gaza într-un bastion militar dotat cu un arsenal capabil să facă de rușine chiar și un stat mai mic din NATO.
Delegarea către Egipt a opririi contrabandei, fie prin tunelurile de sub Coridor, fie prin mituirea grănicerilor prost plătiți și nemotivați de la Rafah a constituit o eroare tragică.
Nu numai atât: nici măcar nu a împiedicat comunitatea internațională să continue să afirme că Israelul ar fi „ocupat” Gaza și că aceasta ar fi „cea mai mare închisoare în aer liber din lume”.
Cei care au argumentat insistent contra deciziei au fost acuzați de pesimism exagerat și li s-a transmis că dacă Israelul va observa că prin Coridor se desfășoară vreo contrabandă armata îl va putea recuceri fără probleme.
Poziție care s-a dovedit a izvorî din îngâmfare. Israelul chiar a sesizat că zona devenise o rută expres pentru înarmarea Gazei, dar nu a ocupat-o iarăși. De ce? Pentru că a proceda astfel nu e deloc simplu, nici din punct de vedere militar, nici din perspectiva legitimității pe plan internațional. Acum, când Israelul a recucerit
Coridorul, dacă-l va abandona o va face pe propria-i piele.
Armata nu trebuie să se retragă.
Teroriștii palestinieni ar folosi coridorul pentru a se reînarma și a ucide alți civili din Israel
Dacă armata se va retrage din Coridor, orice va mai fi rămas din Hamas după război se va folosi de el - din nou - pentru a-și reface stocurile de armament. Coridorul Philadelphi e ca un colac de salvare care-i asigură Hamasului supraviețuirea. Dacă Israelul vrea să împiedice Hamasul să se refacă după război, trebuie să-l lase fără colac de salvare, iar unicul mod de a realiza acest lucru e prezența noastră militară în Coridor.
Iar aici ajungem la o lecție importantă, deși aceasta rezultă din masacrul din 7 octombrie: soluțiile tehnologice nu constituie întotdeauna răspunsul pentru probleme de securitate concrete. O idee vehiculată recent e compensarea retragerii militare printr-o monitorizare strictă a zonei cu ajutorul celor mai avansați senzori existenți.
Israelul s-a bazat până pe 7 octombrie pe astfel de senzori, cât și pe alte miracole tehnologice, pentru a-și apăra frontiera și a împiedica infiltrările de teroriști - și cât de bine a funcționat?
Israelul are nevoie de soldați în teren pentru a se proteja, iar ce e valabil la granițele cu Libanul și Gaza e valabil și la granița dintre Gaza și Egipt. Fără prezența militară în Coridorul Philadelphi Gaza se va transforma iarăși într-o fortăreață a ucigașilor.
(Editorial Jerusalem Post; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)