Liderii teroriștilor Hamas, alungați din Qatar la cererea SUA

Teroriștii Hamas. Sursa foto: X (Twitter)

Washingtonul a ajuns să înțeleagă că prezența grupului terorist palestinian în Qatar nu mai este benefică, după executarea ostaticului american și respingerea ulterioară a propunerilor de încetare a focului, scrie Times of Israel.

Teroriștii palestinieni Hamas, expulzați din Qatar

În urma unei solicitări din partea SUA, Qatar anunțat Hamas în urmă cu o săptămână că trebuie să-și închidă biroul diplomatic din Doha, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden.

Qatar găzduiește oficiali Hamas la Doha din 2012, când gruparea teroristă palestiniană și-a mutat sediul din Damasc, pe fondul războiului civil sirian și după ce administrațiile americane succesive au cerut Qatarului să servească drept canal pentru grup.

În urma masacrului comis de teroriștii palestinieni Hamas asupra civililor din Israel, pe 7 octombrie 2023, SUA au informat Qatarul că Doha nu va putea menține legăturile obișnuite cu gruparea.

Cu toate acestea, administrația s-a abținut să ceară statului din Golf să închidă biroul Hamas, considerând că acest canal de comunicare cu Hamas este mai important ca niciodată în negocierea unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.

Negocierile mediate de Qatar, rezultate slabe

Discuțiile au dus la un acord de încetare a focului timp de o săptămână, în noiembrie anul trecut, dar nu au reușit să asigure o încetare permanentă a focului sau eliberarea celor 101 ostatici rămași.

Un oficial american a declarat pentru The Times of Israel că executarea de către Hamas a ostaticului american-israelian Hersh Goldberg-Polin, împreună cu alți cinci prizonieri, la sfârșitul lunii august, precum și respingerea ulterioară a mai multor propuneri de încetare a focului, sunt cauzele care au determinat administrația americană să-și schimbe abordarea cu privire la prezența continuă a grupării teroriste în Doha, considerând că „nu mai este viabilă sau acceptabilă”.

Decizia SUA a coincis, de asemenea, cu desigilarea acuzațiilor împotriva oficialilor Hamas, inclusiv a unuia dintre liderii săi, Khaled Meshaal, despre care se știe că locuiește la Doha, a mai spus oficialul american.

„După ce au respins propunerile repetate de eliberare a ostaticilor, liderii săi nu ar mai trebui să fie bineveniți în capitalele vreunui partener american”, a declarat un al doilea înalt oficial al administrației SUA pentru The Times of Israel.

Hamas nu a renunțat la pozițiile sale „nerealiste”

Hamas nu a dat semne că cedează de la „poziții nerealiste” în cadrul negocierilor, menținând condiții care i-ar fi asigurat efectiv capacitatea de a rămâne la putere în Gaza, „ceva ce SUA și Israelul nu vor accepta niciodată”, a adăugat oficialul american.

În urmă cu două săptămâni, SUA au cerut Qatarului să-i dea afară pe liderii teroriștilor Hamas, a mai spus oficialul american, adăugând că Doha a fost de acord și a făcut anunțul în jurul datei de 28 octombrie.

Detaliile privind momentul în care va avea loc efectiv expulzarea oficialilor Hamas și unde le va fi ordonat să meargă sunt încă în curs de elaborare, a adăugat oficialul american.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a cerut Qatarului să înghețe conturile bancare și să sechestreze bunurile oficialilor Hamas pe care îi găzduiește.

Qatar. Sursa foto: Corsair262 | Dreamstime.com

Unde pleacă liderii Hamas din Qatar

Potențialele puncte de aterizare menționate în trecut includ Turcia, Iran, Oman, Liban și Algeria; dar fiecare vine cu anumite dezavantaje pentru SUA.

Oficialul american a subliniat că administrația continuă să urmeze o serie de inițiative care vizează obținerea unui acord pentru ostatici înainte de sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden și consideră că o combinație dintre expulzarea Hamas din Qatar, sancțiunile americane și alte instrumente de care dispune Washingtonul ar putea avea succes în a convinge grupul terorist palestinian să renunțe la cererile sale.

Qatarul nu a confirmat încă faptul că a ordonat oficialilor Hamas să părăsească țara, dar oficialii din Qatar au declarat în repetate rânduri pentru The Times of Israel în cursul anului trecut că Doha este pregătită să înlăture grupul terorist și va face acest lucru odată cu depunerea unei cereri oficiale de la Washington.

Administrația Biden apără rolul jucat de Doha

Oficialul american a subliniat că Doha a jucat un „rol neprețuit” ca mediator pe tot parcursul conflictului. Nu este clar ce rol va putea juca Qatar în continuare, odată ce nu-i va mai găzdui pe liderii Hamas.

Qatarul a fost criticat de Republicanii din Congres, care au fost mai rezervați cu privire la rolul jucat de Doha în conflict și au spus că emiratul din Golf ar fi putut pune mai multă presiune asupra Hamas pentru a obține un acord.

Administrația Biden a respins în mod repetat aceste critici și s-a bazat pe Qatar ca mediator în alte câteva conflicte, pe lângă cel din Gaza.

Egiptul va continua, probabil, să joace un rol de mediere, având în vedere contactele pe care le menține cu liderii teroriștilor palestinieni Hamas la granița cu Gaza.