EXCLUSIV - Liderii județeni PSD forțează o suspendare a lui Iohannis

EXCLUSIV - Liderii județeni PSD forțează o suspendare a lui Iohannis

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), vor anunța, luni, dacă declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis. Dragnea și Tăriceanu spun că Iohannis, prin refuzul de a emite decretul de revocare a procurorului-șef DNA, încalcă legea fundamentală a României, Constituția. Pentru suspendarea din funcție a șefului statului, este nevoie de votul majorității parlamentarilor, iar pentru demiterea șefului statului, este nevoie ca la urne să se prezinte minim 30% din cetățenii cu drept de vot, dintre care 50% plus unu să voteze în favoarea demiterii.

Vicepreședinte național al PSD și lider al organizației județene PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat, joi, pentru „Evenimentul zilei”, că social-democrații nu au luat încă o decizie internă privind o suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis dar că partidul se află într-o situație „imposibilă” pentru că șeful statului nu lasă PSD-ului nicio altă cale de acțiune.

„O să avem o discuție în conducerea partidului. Am mai avut discuții pe acest subiect în BPN (forul central de conducere al PSD care se întâlnește săptămânal, n.red). PSD nu își dorește suspendarea președintelui, noi ne dorim implementarea programului de guvernare. Dar ne aflăm într-o situație imposibilă. Noi nu vrem suspendarea, dar președintele nu respectă o decizie a Curții Constituționale. Nu putem să-l lăsăm la nesfârșit să citească. Cu președintele Klaus Iohannis nu se poate apela la armele democrației, dialogul și negocierea”, a declarat Zetea pentru EVZ.

Președintele organizației județene PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat la rândul său, joi, pentru EVZ, că nu este nevoie ca Iohannis să fie și demis din funcție pentru a rezolva criza politică, adică demiterea șefei DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Chiar dacă referendumul de demitere a președintelui se organizează în această vară, când alegătorii sunt în concediu și chiar dacă nu s-ar atinge cvorumul de prezență, interimatul funcției (de șef al statului, n.red.) permite luarea unor decizii pentru respectarea hotărârilor Curții Constituționale. Situația este, așadar, oarecum ușor rezolvabilă. Eu sunt pentru suspendarea din funcție. Am spus de la început că se va ajunge aici. Încă de la începutul acestei crize, când ne-a anunțat indirect că nu va semna decretul, a fost foarte clar că vor trebui întreprinse anumite acțiuni. La început președintele a încercat câteva eschive, iar după apariția motivării CCR a aplicat soluții infantile și a încercat să explice cetățenilor, ca să nu zic să prostească lumea, că citește decizia. Deja dl Iohannis a intrat în folclor. Eu cred că, până la urmă, majoritatea parlamentară ar trebui să forțeze un pic. Acum Iohannis este într-o situație delicată”, a declarat Buzatu.

Cine ar deveni președinte interimar

Pe perioada suspendării din funcție, interimatul funcției de președinte al României este asigurat de președintele Senatului, iar dacă acesta refuză, președinte interimar devine președintele Camerei Deputaților. Senatul și Camera Deputaților sunt conduse de Călin Popescu Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea.

Varianta „intermediară” propusă de un fost ministru

Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu, lider al organizației PSD Dâmbovița, a propus recent o cale de mijloc.

„Există şi mijloace intermediare până la suspendare şi mă gândesc, este o opinie personală şi nu a PSD, că Parlamentul în şedinţă comună ar putea să adopte o declaraţie prin care să ceară preşedintelui să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi eventual, că tot suntem cu pâra permanentă la diverse autorităţi şi organisme europene sau internaţionale, să facem ce a făcut Curtea Constituţională a României, şi anume să sesizăm Comisia de la Veneţia, e la modă, să sesizăm Consiliul Europei, este la modă, să sesizăm Comisia Europeană, pentru că este şi asta la modă, şi să scriem şi noi ambasadelor tuturor statelor membre şi UE, nu doar la cele 12, ci la toţi, pentru că suntem în aceeaşi situaţie, o situaţie care e expres prevăzută de Constituţie şi care nu necesită prea multă analiză", a afirmat Ţuţuianu la Palatul Parlamentului.