Liderii politici și vizitele externe. Stalin le ura visceral, Hrusciov și Castro le adorau!

Liderii politici și vizitele externe. Stalin le ura visceral, Hrusciov și Castro le adorau! Sursa foto: Arhiva EVZ

 

Vizitele externe ale liderilor comuniști au istoria lor aparte. Fie se vizitau între ei, fie mergeau în vizite pe terenul adversarilor.

Liderii sovietici: Stalin ura avionul!

Se știe că Stalin a făcut tot ce a putut ca să evite să se deplaseze în perioada tratativelor de pace (conferințelor inter-aliate) prea departe de teritoriul URSS. A preferat să se deplaseze în teritorii dacă nu controlate de sovietici, măcar influențate. Așa se explică de ce a mers al Teheran în 1943 și la Potsdam în 1945 în vară. În februarie 1945, i-a chemat la Yalta, în Crimeea pe liderii britanic și american.

Stalin mergea la Soci, pe malul Mării Negre fie cu motonavele (avea două care erau exlusiv la dispoziția sa) fie cu trenurile blindate. Doar în ultima clipă se știa ce va alege, de aceea, ele trebuiau să fie gata de operare. Fobia lui Stalin de a fi doborât în aer, sau scufundat în mijlocul unei mări, îl făceau să fie suspicios și să nu agreeze vizitele externe. Tot el interzisese demnitarilor sovietici să călătorească alături de rude.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii sovietici: Hrusciov, supărat că nu văzuse personajele Disney

Liderii staliniști erau forțați să aibă o anumită conduită. Urmașul politic al lui Stalin, Nikita Sergheevici Hrusciov, etnic rus născut în Ucraina, miner din fragedă copilărie adora călătoriile. A vizitat România, în 1958, unde băut din belșug și a vânat urși îmbătați ca Nikita, țintaș prost, să-i nimerească. După acel chef de pomină, trupele sovietice au fost retrase din România.

hrusciov aplaudat de nixon

Nikita Hrusciov aplaudat de Richard Nixon; Foto: public domain

În 1959, între 15 și 27 septembrie, Hrusciov a călătorit în patria capitalismului, adversarul de moarte al comunismului. Teoretic, cel puțin. Hrusciov s-a supărat că la Hollywood nu i-au fost aduse personajele Disney. A avut schimburi dure de replici cu politicieni locali americani (un primar i-a zis-o franc că liderii de la Kremlin și nomenclatura se desfătau pe ascuns cu produse occidentale, pentru a căror posesie sau simplă dorință de a le avea îi băgau în lagăr pe concetățenii lor). dar s-a simțit bine cu oamenii simpli americani pe care șomajul și multele neajunsuri cauzate de război îi determinaseră să îl privească cu simpatie pe banalul lăcătuș mecanic devenit șef de stat care purta în valiză butonul nuclear.

Hrusciov a stârnit controverse multe. S-a cam făcut de râs când încerca să dea sfaturi despre zootehnie (nu avea decât patru clase primare, în rest, școli profesionale și școlile ideologice bolșevice), hamburgeri. A uluit lumea când a spus că în URSS, se fabrică rachetele precum hamburgerii în SUA.

Liderii comuniști: Castro, 38 zile în patria comunismului!

Liderii comuniști au început în anii 60 să călătorească tot mai mult. Criza rachetelor care durase în Cuba 38 zile în toamna lui 1962 a pus pe jar omenirea. Amenințarea nucleară devenise o certitudine. Soluționarea acesteia a făcut ca Fidel Castro să fie tot mai curtat în URSS. Așa se face că el va ajunge aproape 40 de zile să viziteze URSS!

Fidel Castro a avut un traseu secret. Castro a decolat din La Havana și a aterizat la Murmansk, în nordul extrem rus, la 28 aprilie 1963. Timp de 40 de zile, Castro călătorit în URSS. A vizitat Ucraina, Caucazul, Siberia. A vizitat fabrici de armanent, a beneficiat de primiri fastuoase pe stadioane, dar a mers și în ferme și în sate de pe întinsul Uniunii Sovietice. Vizita a demonstrat că între URSS și Cuba există o legătură puternică.

Așadar, trei lideri comuniști de top aveau abordări diferite. Dacă Stalin era adversar al vizitelor externe, Hrusciov a trecut Oceanul în SUA, iar Castro a traversat Marea Behring pentru a vizita URSS. Vizitele lui Hrusciov și Castro au depășit termenul de câteva zile cât durează azi, de regulă vizitele la cel mai înalt nivel.