Liderii occidentali fac apel la reținere în cazul centralei nucleare de la Zaporojie. Inspectorii AIEA, așteptați în zonă

Sursa foto: Curs de Guvernare

Liderii occidentali îndeamnă la reținere în problema centralei nucleare de la Zaporojie, din Ucraina, cea mai mare din Europa. Locația este ocupată de trupele rusești, încă de la începutul războiului, din 24 februarie și este bombardată periodic. Preşedinţii Joe Biden şi Emmaneul Macron, precum şi cancelarul federal Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson au discutat la telefon pe acest subiect și au solicitat ca AIEA să trimită o echipă de inspectori la Zaporojie.

Liderii american, Joe Biden, francez, Emmanuel Macron, german, Olaf Scholz, şi britanic, Boris Johnson, au purtat o discuție pe tema centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Cei patru au îndemnat la reținere, după cum informează agenția de presă AFP.

De asemenea, au cerut trimiterea „rapidă” la centrala Zaporojie a unei misiuni de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Vineri, Preşedinţia franceză a afirmat că liderul rus Vladimir Putin a acceptat ca inspectori ai AIEA să întreprindă o vizită de inspecţie la centrală. Conform unui comunicat de presă transmis de Palatul Elysee, Vladimir Putin s-ar fi arătat îngrijorat cu privire la siguranţa centralei de la Zaporojie. Dictatorul de la Kremlin s-a declarat de acord cu trimiterea unei misiuni de experţi ai AIEA la faţa locului.

În timpul discuţiei lor telefonice pe care au avut-o duminică, 21 august, cei patru lideri occidentali au mai convenit ca „sprijinul pentru Ucraina în apărarea ei împotriva agresorului rus să fie menţinut”.

Sursa: Arhiva EVZ

Centrala de la Zaporojie este ocupată de ruși

De menționat că forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în luna martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Forțele armate ruse de ocupație au militarizat zona, introducând în incinta acestui obiectiv piese de artilerie, muniție, dar și numeroase trupe.

Centrala nucleară este, încă, operată de personal ucrainean, dar rămâne aproape de linia frontului. Locația a fost lovită de mai multe obuze, în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni. Iar acest lucru a stârnit temeri cu privire la un potențial dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Sursă foto: Twitter

Soldați ruși otrăviți cu toxina botulinică

În acest context, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a otrăvit militari ruşi din zona Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters. Potrivit ministerului rus, mai mulți soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă. Analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

În replică, un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi. Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate.

„Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina”, a scris Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de interne din Ucraina, pe Telegram.