Liderii lumii, păziți de la sol, din cer și de pe mare. Biarritz a devenit o fortăreață

Liderii lumii, păziți de la sol, din cer și de pe mare. Biarritz a devenit o fortăreață

În situația extrem de complicată în care ne găsim pe plan internațional, apropiata reuniune G7, programată să aibă loc între 24 și 26 august la Biarritz, în Franța, reprezintă o ocazie uriașă de a mai atenuacontradicțiile dintre marile puteri.

Cum la lucrări participă liderii celor mai puternice economii ale lumii libere (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada și Italia), măsurile de securitate luate de autoritățile franceze sunt draconice și, în mare parte, secrete.

Dispozitivul care îi va păzi 24 de ore din 24 pe liderii mondiali pare, de altfel, inspirat din inscripția de pe emblema orașului Biarritz-Aura, sidus, mare, adjuvant me (Vântul, stelele și mările mă ajută).

Mai precis, va avea trei componente, terestră, aeriană și maritimă (având în vedere că orașul Biarritz se află pe țărmul Golfului Biscaya).

Deocamdată, nu se știe câți polițiști și jandarmi vor fi trimiși la Biarritz, dar va fi vorba de trupe specializate în misiuni de pază și protecție. Astfel, securitatea celor șapte șefi de stat și guvern va fi asigurată de SDLP (Service de la protection), un departament din cadrul poliției care îi apără pe președinții și foștii președinți ai Franței.

În îndeplinirea misiunii de la Biarritz, agenții SDLP vor colabora, evident, și cu serviciile de securitate proprii ale înalților oaspeți. Vor fi, de asemenea, mobilizate și alte unități speciale. E vorba, în primul rând, de RAID (acronimul de la Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), o unitate de elită a poliției franceze formată din experți în cercetare, asistență, intervenție și descurajare.

Misiuni la Biarritz vor avea însă și jandarmii din GIGN (Groupe d`intervention de la Gendarmerie Nationale), o unitate specializată, printre altele, în lupta cu teroriștii și eliberarea ostaticilor.

Date fiind amenințările care planează asupra reuniunii G7, în zonă vor fi deplasate, de asemenea, brigăzi ale LAC (înființate în timpul manifestațiilor violente ale vestelor galbene), dar și companii de intervenție împotriva manifestanților.

De altfel, aceste manifestații violente par să fie principala preocupare a celor care conduc dispozitivul de securitate. Câteva mii de fanatici de stânga ar putea veni la Biarritz pentru a perturba desfășurarea summitului. Alături de antiglobaliștii din Antifa s-ar putea afla și veste galbene radicale, dar și separatiști basci, având în vedere că reuniunea se desfășoară la Biarritz.

Ca să mai diminueze riscurile, au fost date de altfel zeci de ordine ale prefecturii împotriva prezenței în regiune a unor persoane care au mai comis acte de violență în timpul unor evenimente de tipul G7 sau G8. Pentru a preveni sosirea protestatarilor violenți, supravegherea va fi consolidată în stații și autogări.

Stația și aeroportul din Biarritz vor fi închise la ora summitului, iar controalele la frontiera cu Spania vor fi, de asemenea, mai aspre.

Securitatea va fi maximă și în localități apropiate, precum Hendaia sau Bayonne. Dispozitivul combinat de la sol, din aer și de pe mare nu e, însă, destinat să contracareze manifestațiile violente, ci să preîntâmpine eventuale amenințări teroriste.

Mai ales că lideri precum Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron sau Boris Johnson nu sunt vizați numai de jihadiști, ci și de alte forțe capabile să organizeze atentate.

Ne puteți urmări și pe Google News