Liderii din G7 urmează să discute modalități menite să stabilizeze piețele energetice pe plan mondial

Liderii din G7 urmează să discute modalități menite să stabilizeze piețele energetice pe plan mondial Sursa: arhiva EVZ

Un oficial american afirmă că, în centrul reuniunii progamate la sfârșitul acestei săptămâni, se vor afla probleme legate de scăderea costurilor și de reducerea veniturilor Rusiei.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se așteaptă ca liderii din cadrul Grupului celor Șapte State Industrializate (G7) să discute o serie de măsuri menite să stabilizeze piața energetică mondială, având în vedere că Washingtonul urmărește o cooperare mai strânsă ca să stopeze prețurile de pe piața de mărfuri la nivel mondial, scriu James Politi și Felicia Schwartz în Financial Times.

Miercuri, un înalt oficial al Administrației Biden le-a declarat reporterilor că Statele Unite vor anunța o serie de măsuri concrete pentru a spori presiunile asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, el dând de înțeles că vor urma o serie de sancțiuni cu ocazia reuniunii din Germania a liderilor din G7, programată la sfârșitul acestei săptămîni.

Statele Unite se așteaptă totodată ca energia, ale cărei costuri au sporit începând din luna februarie, odată cu izbucnirea războiului, având în vedere că țările s-au căznit să își reducă dependența de importurile rusești, “să fie foarte aprins dezbătută în cadrul discuțiilor”, a mai adăugat oficialul. “Ne așteptăm că liderii G 7 să explice cum am putea adopta măsuri prin care să se reducă și mai mult veniturile Rusiei din sectorul energetic și să facem acest lucru într-un mod care să stabilizeze piețele energetice mondiale și să mai elimine din perturbările și presiunile la care am asistat”, a subliniat oficialul Administrației Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite au discutat posibile soluții cu țările din UE și din cadrul Grupului celor Șapte, cum ar fi blocarea prețurilor și tarifelor în privința petrolului rus, dar nu s-a ajuns la niciun acord în privința unor noi măsuri. Pe plan intern, Biden s-a concentrat asupra prețurilor la energie, miercuri, el cerând Congresului să blocheze timp de trei luni impozitarea petrolului.

Prezența lui Biden la summitul G7, programat la Castelul Elmau din Alpii Bavarezi, va începe cu o întrevedere bilaterală cu cancelarul german, Olaf Scholz, acesta fiind totodată gazda reuniunii. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze și el participanților în cadrul unei videoconferințe.

Potrivit declarațiilor unor înalți oficiali americani, pe agenda discuțiilor se va afla și securitatea alimentară, date fiind majorarea prețurilor și perturbărle intervenite în aprovizionare, o altă problemă fiind și întărirea cooperării cu China.

Reuniunea G7 survine înaintea unui summit NATO programat la Madrid, săptămâna viitoare, unde alianța militară transatlantică ar urma să adopte un concept strategic, respectiv, un document care să reitereze misiunea sa, revizuită ultima oară în 2010. Pentru prima oară, documentul va face referire și la felul în care alianța privește eforturile Chinei de a-și extinde forța militară.

“Evident, Rusia continuă să rămână cea mai gravă și mai imediată amenințare la adresa alianței, dar strategia va viza și diverse aspecte și probleme de viitor cu care securitatea euro-atlantică s-ar putea confrunta din partea Republicii Populare Chineze”, a declarat un înalt oficial al administrației.

Pentru prima oară, la summitul NATO vor  participa și lideri din regiunea Asia-Paacific, respectiv, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă și Australia, evenimentul dorind astfel să releve faptul că alianța își concentrează în continuare atenția asupra Chinei.

“Vor fi anunțate totodată și noi măsuri, menite să întărească forța de apărare a NATO”, a mai spus oficialul. Statele Unite dețin aproximativ 100.000 de soldați în Europa, mai mulți decât cei 70.000 existenți până la invazia Rusiei din Ucraina.

În estul Europei, NATO a mobilizat 40.000 de militari, aflați sub comanda sa directă.

Oficialii Administrației Biden au refuzat să precizeze dacă se vor depune noi eforturi pentru a îndepărta obiecțiile Turciei legate de aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, dar au subliniat că, în ultimele zile, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și consilierul pentru probleme de apărare, Jake Sullivan, au discutat cu omologii turci, încercând să înregistreze progrese pe această temă. (Traducerea: Alexandru Danga, RADOR)