Lider chinez, mort în urma unei crize cardiace

Doliu. Sursa foto: Dreamstime.com

Li Keqiang a murit din cauza unor complicații medicale. Fostul premier chinez a fost un susținător al reformelor economice.

Un important lider chinez a murit vineri în urma unei crize cardiace. Li Keqiang nu a mai putut fi salvat, chiar dacă medicii au făcut eforturi uriașe în acest sens. Fostul politician chinez a fost resuscitat zeci de minute în șir, fără rezultat.

Lider chinez, deces subit la 68 de ani

Li Keqiang a murit în Shanghai. Apropiații au dezvăluit că acesta a început să se simtă rău în seara de 27 octombrie.  O echipă medicală a intervenit de urgență, încercând să îl salveze pe celebrul lider chinez. Toate manevrele de resuscitare au fost însă în zadar.

„Li se afla la Shanghai. Pe 26 octombrie, Li a avut brusc o criză cardiacă şi a decedat la 00:10 pe 27 octombrie, după ce toate manevrele de salvare au eşuat. El a murit la vârsta de 68 de ani”, a anunțat agenţia de presă chineză Xinhua.

Fostul lider chinez  a ocupat funcția de prim-ministru timp de un deceniu. Acesta a fost înlăturat după ce în locul lui a fost numit premier,  Li Qiang. Rocada avut loc în primăvara anului trecut, imediat după Congresul Partidului Comunist Chinez.

Considerat potențial conducător al PPC

Fostul politician a ocupat scaunul de premier timp de 10 ani. Mai mult, acesta a fost considerat un potențial conducător al Partidului Comunist Chinez. Ulterior, fostul lider chinez a fost depășit în topul preferințelor populației de Xi Jinping.

La rândul lui, fostul lider chinez a avut un parcurs controversat, fiind considerat un susținător al reformelor economice.

Cu toate acestea, reformele fostului premier nu au putut fi implementate. Acestea au fost împiedicate de autoritatea lui Xi Jinping.

Sursa foto: Facebook

Fostul lider chinez a ajutat statul să iasă fin criza financiară globală

Li Keqiang a avut parte de admirația chinezilor, mai ales în ultima parte a mandatului. Cetățenii au fost convinși că acesta a avut un aport uriaș în depășirea crizei financiare globale.

Totuși mandatul fostului premier a avut o traiectorie aparte. În perioada respectivă China a trecut de la regimul bazat pe consens, la cel care îl are în prim plan pe Xi Jinping, ca unică putere.