China ascunde date cheie pentru a pretinde că economia merge bine

Sursa foto arhiva EVZ

Cea mai recentă strategie a Chinei pentru a-și stimula economia aflată în dificultate: ascunde datele neplăcute și se preface că totul este în regulă.

Biroul Național de Statistică a anunțat marți că nu va mai publica cifrele privind șomajul în rândul tinerilor, după ce rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a ajuns la 21% în luna iunie.

Acesta a invocat necesitatea „optimizării în continuare” a indicatorilor săi - dar este mai probabil ca Beijingul să fi decis să nu raporteze cele mai recente date în încercarea de a închide ideea că a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu dificultăți.

La începutul acestui an, fostul oficial al Trezoreriei, Brad Setser, a pus la îndoială faptul că Republica Populară Chineză și-a dezvăluit cu exactitate deținerile de valută. Iar săptămâna trecută, Financial Times a relatat că oficialii le-au spus unor economiști importanți să nu discute probleme precum deflația sau creșterea șovăielnică.

China ascunde gunoiul sub preș

Cu toate acestea, eforturile Chinei de a convinge lumea că economia sa este foarte sănătoasă vor eșua.

Asta deoarece cifrele pe care le publică în continuare sunt sumbre - creșterea din al doilea trimestru a fost mult sub așteptările meteorologilor, exporturile au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, iar prețurile în scădere la magazine și în fabrici au dus la deflație.

Consumul în China a scăzut la un nivel dramatic. Sursa: Pixabay

Strategii de la JPMorgan au avertizat la începutul acestei luni că China ar putea stagna în mod similar cu Japonia anilor '90 dacă problemele sale continuă, în timp ce chiar și Joe Biden s-a alăturat săptămâna trecută acestei critici. Economia Chinei ar putea fi o „bombă cu ceas”, a declarat președintele la un eveniment de strângere de fonduri din Utah, adăugând că „atunci când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele”.

Mișcare făcută de Banca Centrală

Marți, banca centrală a Chinei a operat cea mai mare reducere a ratei dobânzii de la pandemie încoace, în timp ce se crede că factorii de decizie politică încă se gândesc dacă să lanseze un pachet de stimulare mai cuprinzător de tip „big bang”.

Aceste măsuri ar putea ajuta la relansarea economiei chineze aflate în dificultate - dar încercarea de a închide robinetul de vești proaste nu va reuși.

sursa: .businessinsider.com