Japonia, fără lider budist. Daisaku Ikeda a murit

Japonia, fără lider budist. Daisaku Ikeda a murit Sursa foto: www.sokaglobal.org

Liderul budist japonez Daisaku Ikeda a murit la vârsta de 95 de ani

Lider budist japonez, decedat la 95 de ani. Daisaku Ikeda, care a contribuit la răspândirea gândirii budiste în întreaga lume prin intermediul Soka Gakkai, cea mai mare organizaţie religioasă a Japoniei şi un aliat al guvernului, a murit, a anunţat organizaţia sâmbătă, transmite Reuters.

Lider budist şi aliat al guvernului japonez

Ikeda a murit miercuri seara, din cauze naturale, la vârsta de 95 de ani, a declarat Soka Gakkai într-un comunicat pe site-ul său.

El a fost multă vreme liderul spiritual al organizaţiei budiste laice. Aceasta a fost cunoscută în străinătate pentru asocierea cu celebrităţi. Iar în Japonia pentru influenţa pe care o are asupra politicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soka Gakkai, fondată în 1930, spune că are 12 milioane de membri în 192 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Scriitor şi prieten cu celebrităţi din întreaga lume

Ikeda a călătorit în peste 50 de ţări. A avut discuţii cu lideri, inclusiv liderul chinez de atunci Zhou Enlai şi preşedintele sovietic de atunci Mihail Gorbaciov.

Printre cei mai cunoscuţi adepţi ai Soka Gakkai se numără actorul britanic Orlando Bloom, muzicienii de jazz Herbie Hancock şi Wayne Shorter şi fotbalistul italian Roberto Baggio.

Ikeda a fondat precursorul partidului politic japonez Komeito, partenerul junior de coaliţie al guvernului actual, în 1964.

El a fondat organizaţia-umbrelă a Soka Gakkai, Soka Gakkai International, în 1975. Unde a ocupat funcţia de preşedinte de onoare din 1979 până la moartea sa.

Ikeda a fost un scriitor prolific. A publicat o serie de cărţi despre budism, dialoguri cu intelectuali precum istoricul britanic Arnold Toynbee. Dar şi un roman în 12 volume, ”Revoluţia umană”.

Laude şi critici pentru renumitul lider budist

Ani de zile, fotografiile cu renumitul lider budist au fost o vedere comună în reclamele din trenurile din Tokyo. Dar şi pentru numeroasele cărţi, reviste şi alte publicaţii ale organizaţiei.

Dar acestea au scăzut în ultimii ani, ducând la unele speculaţii despre sănătatea şi rolul lui în Soka Gakkai International.

Ikeda nu a fost lipsită de critici, inclusiv din partea jurnalistei britanice Polly Toynbee. Ea a spus că a profitat de caracterul fragil şi încrezător al bunicului ei. După ce a fost invitată să-l cunoască pe Ikeda la mijlocul anilor 1980.

Renumit lider budist, Daisaku Ikeda, în 1960

Renumit lider budist, Daisaku Ikeda, în 1960

Viaţa lui Ikeda

Ikeda s-a născut la Tokyo pe 2 ianuarie 1928, fiind al cincilea dintre cei opt copii ai lui Nenoki şi Ichi, care conduceau o mică firmă de alge marine.

În 1947 l-a întâlnit pe Josei Toda, pe atunci liderul organizaţiei Soka Gakkai, care urma să devină mentorul său.

Succezându-ul pe Toda ca preşedinte al Soka Gakkai în 1960, el a continuat să facă prozelitism agresiv în ţară şi în străinătate şi a contribuit la creşterea semnificativă a numărului de adepţi.

”Sub conducerea sa, mişcarea a început o eră a inovaţiei şi expansiunii, devenind implicată activ în eforturi culturale şi educaţionale din întreaga lume”, a declarat Soka Gakkai International pe site-ul său.

Site-ul web al Soka Gakkai spune că ”esenţa budismului este convingerea că avem în noi în fiecare moment capacitatea de a depăşi orice problemă sau dificultate pe care am putea-o întâlni în viaţă” şi încurajează intonarea ”Nam-myoho-renge- kyo”, sau Sutra Lotusului.

Grupul a dat în judecată cu succes o serie de publicaţii şi persoane din cauza acuzaţiilor de fapte greşite din partea grupului sau a lui Ikeda însuşi.

,,Când te dedici atingerii obiectivului tău, nu vei fi deranjat de criticile superficiale. Nimic important nu poate fi realizat. Dacăp te laşi influenţat de o chestiune neînsemnată, privind mereu peste umăr şi întrebându-te ce spun sau gândesc alţii”, a spus Ikeda, citat pe site-ul său oficial.