Cu același surîs enigmatic, dar plin de compasiune, a negat și speculațiile jurnaliștilor că i-ar fi propus Papei de la Roma un soi de unificare între Budism și Creștinism.
De altfel, în ultimul interviu acordat BBC, liderul spiritual al Tibetului a demonstrat că este mai catolic decât Papa, cel puțin în ceea ce privește imigrația. În vreme ce Suveranul Pontif nu ratează niciun prilej să le ceară creștinilor să înalțe „punți, nu ziduri” și să-i considere frați pe musulmani, Dalai Lama avertizează că întreaga Europă ar putea deveni "musulmană sau africană" dacă migranții nu vor fi trimiși în țările lor de origine.
Ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani, Dalai Lama nu e un naiv. În cei 60 de ani de exil în care a luptat să-și elibereze țara de comuniștii chinezi, Tenzin Gyatso a învățat foarte bine ce se cuvine și ce nu se cuvine să spui. Cu toate astea, liderul budist a preferat să nu se ascundă după deget. Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu cei care doresc să rămână în țările lor adoptive, călugărul a răspuns: „Un număr limitat este OK, dar ca întreaga Europă să devină în cele
din urmă o țară musulmană, o țară africană – asta este imposibil”. N-ar fi exclus ca, în urma acestor declarații, și Dalai Lama să fie acuzat de islamofobie sau chiar rasism, dar în declarațiile sale nu e vorba de niciun fel de ură. „Țările europene ar trebui să-i ia pe acești refugiați și să le ofere o educație și o formare profesională, dar scopul lor trebuie să fie să se întoarcă la casele lor cu anumite abilități”. De altfel, Dalai Lama și-a exprimat, în timpul interviului acordat BBC, admirația pentru felul în care Uniunea Europeană a ajutat la detensionarea unor conflicte globale, dar a declarat deopotrivă că „Europa este pentru europeni”.
Nu este prima dată când călugărul tibetan face astfel de comentarii. Într-un discurs suținut anul trecut la Malmö, în Suedia, a declarat că refugiații ar trebui să se întoarcă pentru a-și reconstrui propriile țări. „Primiți-i (pe imigranți), ajutați-i, educați-i, dar în cele din urmă ar trebui să-și dezvolte propria țară”.