• Context: Liderul social-democrat Liviu Dragnea a spus săptămâna trecută că în coaliția de guvernare se va lua, luni, decizia dacă PSD și ALDE declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis. Cele două formațiuni spun că Iohannis, prin refuzul de a emite decretul de revocare a procurorului-șef DNA, încalcă legea fundamentală a României, Constituția.

„Ideea unei posibile suspendări a dlui Iohannis se naște dintr-o preocupare a tuturor (membrilor coaliției de guvernare, n.red.). Și eu cred că trebuie analizate lucrurile cu foarte multă seriozitate și lucrurile trebuie făcute cu calm, ținând cont de interesele României. Societatea este extrem de polarizată. Pe de-o parte, președintele Iohannis instigă la nerespectarea legii, pe de altă parte urmează ca România să preia președinția Consiliului UE", a declarat Gerea pentru EVZ.

„În mod evident, cred că nimeni nu-și dorește în mod real suspendarea președintelui, nici PSD-ul nu-și dorește. Rămâne să vedem ce mai putem fac, ce semnale mai putem să dăm. Probabil vom avea, luni, o primă discuție în coaliție, dar va fi un prim pas politic", a mai spus acesta.

Vicepreședintele ALDE a adăugat că în analiza privind o eventuală suspendare a lui Iohannis trebuie să se țină cont de „rezultatele și costurile" celor două suspendări din funcție ale fostului președinte Traian Băsescu, precum și de gradul implementării programului de guvernare.