Licitația controversată de la Ministerul Educației, la final. Profesorii aleg de astăzi ce manuale își doresc în clase
- Geta Neacsu
- 14 octombrie 2014, 00:00
Cele mai multe manuale digitale pregătite pentru clasele mici au fost stabilite oficial. Există o singură excepție, la abecedarul de clasa I, care încă este în evaluare, după ce a fost contestat și s-a cerut anularea achiziției. Însă, pe lângă manuale noi, școlarii au deja cărți luate de părinți dar și pe cele realizate după programa veche.
La o lună de la începutul anului școlar, toți învățătorii de la clasele I și a II-a sunt invitați să spună după ce manual vor să predea la clasă. Este un proces care ar fi trebuit să aibă loc încă din vară, cu luni înainte de începerea școlii. Zecile de contestații depuse la licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) au întârziat însă achizițiile. Multe contestații au fost declarate întemeiate de Centrul de Soluționare a Contestațiilor, așa că, după reevaluarea ofertelor, se regăsesc pe listă mai mulți câștigători decât inițial.
Achiziții din buzunarul părinților
Între timp, dascălii s-au descurcat cum au putut, cei mai mulți apelând la părinți. „Am cumpărat manual și caiet pe care copiii să scrie, am printat fișe din diverse cărți. Nu pot să-mi las elevii fără ele. Ce să fac cu ei la clasă? Pentru toate, au plătit părinții. Acum am auzit că ne trimit și cărțile vechi. Ce să mai facem cu ele dacă avem altă programă și vin și cărțile noi...Își bat joc mai ales de copii cu atâta harababură”, se plânge un dascăl cu 35 de ani vechime din sectorul 5 al Capitalei.
La finalul săptămânii trecute, cei 13 câștigători ai licitației au semnat contractele cu CNEE. „Profesorii vor avea un user și o parolă pentru a vedea ofertele. Nu sunt accesibile publicului larg de pe platform www.manuale.edu.ro”, ne-au explicat reprezentanții Ministerului Educației.
„Noi am încărcat pe site- ul propriu manualele după anunțul final și pot fi accesate. Ieri urma să se facă verificarea tehnică a funcționării siteurilor în prezența delegațiilor editorilor și astăzi să poată fi încărcate online manualele. Profesorii au la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a consulta și comanda manualul dorit”, ne-a declarat Costin Diaconescu, CEO CD PRESS, unul dintre câștigătorii licitației. Spre deosebire de anii trecuți, se va ști cât s-a comandat de la fiecare dintre editurile câștigătoare. De asemenea, într-un protocol semnat de câștigători cu CNEE s-a stabilit că în evenutalitatea în care vor fi observate greșeli științifice, acestea vor fi remediate pe cheltuiala editurilor.
Ofertele declarate câștigătoare
Licitația a avut următorii câștigători (după contestații):
Comunicare în limba româna clasa a II-a: CD PRESS, Intuitext, Grupul Editorial Art + S.C. Infomedia Pro, Editura Didactică + Ascendia Design, Corint Junior + Tipografia Everest 2001, S.C. Humanitas + S.C. Read Forward
Matematică și explorarea mediului clasa I: CD PRESS, Litera+SC SIVECO, Intuitext, Edu Soft Marketing+ Cromatic Tipo, Grupul Editorial Art + Infomedia Pro, S.C. Aramis Print
Matematica și explorarea mediului clasa a II-a (6 oferte)
Comunicare în limba maternă maghiara clasa I: Editura Corvin Deva, S.C. Norand SRL
Limba modernă clasa I-engleză: Edu Soft Marketing+Cromatic Tipo, Aramis Print, Uniscan Grup Educational+Expres Publishing
Așadar, elevii vor avea pe bănci manuale digitale la materiile: Limba română, clasa a II-a, Matematică, clasele I și a II-a, Maghiară clasa I, Engleză clasa I și clasa a II-a.