Din toamna aceasta, elevii de la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Tulcea vor avea o nouă opțiune: o clasă de calificare profesională în meseria de marinar. Cu o cerere în creștere pentru marinari calificați în zona Deltei Dunării, angajatorii din domeniul naval au semnalat autorităților tulcene nevoia de a pregăti viitoarele generații de marinari.
Nicu Ispas, directorul liceului, a discutat deja acest subiect cu Inspectorul Școlar General al județului Tulcea, Viorica Pavel. Criza de personal navigant este în creștere, în Tulcea în special fiind o mare nevoie de marinari, datorită zonei turistice de care dispune.
În ce etapă se află proiectul de înființare a clasei
Potrivit Vioricăi Pavel, în ceea ce privește meseria de marinar, au avut loc eforturi intense la Tulcea, fiind propusă introducerea acesteia la Liceul Tehnologic Anghel Saligny. Ea a menționat că acum inițiativa se află într-o fază în care consiliul ARACIP a emis o hotărâre pentru a propune și aproba acordarea autorizației necesare.
„În ceea ce privește meseria de marinar, hotărârea a fost trimisă Ministerul Educației și urmează emiterea ordinului de ministru prin care se definitivează acest demers ce a determinat această inițiativă de înființare a clasei pentru calificarea în meseria de marinar la nivelul județului Tulcea. Avem nevoie de marinari încadrați pentru că suntem o zonă turistică, pentru că suntem în Deltă și agenții economici, în urma unor discuții avute la nivelul Prefecturii, au venit cu ideea și cu necesitatea de a avea marinari încadrați”, a mai spus aceasta, potrivit radioconstanța.ro.
Toți mai mulți tineri visează la o viață pe mare
În ultimii ani, tot mai mulți tineri sunt atrași de uniforma de marinar și de posibilitatea unei cariere sigure și bine plătite, astfel încât aleg să urmeze cursurile școlilor care îi pregătesc pentru a deveni militari în Forțele Navale.
„Profesia militară pe piața muncii este o profesie stabile, le oferă tinerilor posibilitatea de a-și pune în aplicare dorințele de a se realiza profesional și de a avea un venit sigur și stabil lunar, în afară de asta, cariera în marina este una plină de provocări”, a spus anul trecut Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navale.
În 2021, la colegiile militare și școlile de maiștri militari și subofițeri au fost admiși peste 1.200 de boboci. Cei mai mulți dintre ei sunt angajați imediat cum ies de băncile școlii, potrivit euronews.ro.