Editura Evenimentul si Capital

Liberalul Cornel Pieptea: "Dilema lui Oprescu: creștem prețul la energia termică pentru populație sau o oferim gratuit?"

Autor: | | 0 Comentarii | 180 Vizualizari

Consilierul municipal Cornel Pieptea spune că o eventuală creştere a preţului gigacaloriei în Capitală poate fi analizată doar după realizarea unui studiu de impact şi a evoluţiei consumului în funcţie de tarifele propuse, în condiţiile în care consumul scade odată cu creşterea tarifelor.

Cornel Pieptea, liderul grupului PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), consideră că ţinând cont de ponderea crescută a cheltuielilor cu plata facturilor la energia termică raportată la veniturile persoanelor fizice branşate la sistemul centralizat de termoficare, orice creştere a preţului de facturare poate fi analizată doar după realizarea obligatorie a unui studiu de impact.

Consilierul municipal a precizat că trebuie avut în vedere şi faptul că atunci când tarifele cresc, se reduce consumul.

"Din acest motiv, prognoza trebuie obligatoriu însoţită de analiza evoluţiei consumului în funcţie de tarifele propuse precum şi de analiza evoluţiei costurilor variabile coroborate cu scăderea consumului, cunoscută fiind axioma economică conform căreia preţurile competitive pot fi obţinute la volume mari de producţie", a explicat Cornel Pieptea, pe blogul personal.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice a fost retras marţi seară din dezbatere publică de pe site-ul Primăriei Capitalei, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a motivat că "nu este justificată o discuţie asupra tarifului până la realizarea fuziunii RADET cu ELCEN", a mai spus Pieptea.

"RADET-ul nu are atributul legal de a iniţia proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului General. Altfel spus, solicitarea RADET a ajuns pe masa Primarului General, care şi-a însuşit-o fără observaţii personale şi, conform atribuţiilor legale, a decis să o înainteze spre dezbatere Consiliului General", a mai spus Pieptea.

Consilierul municipal a precizat că aceste costuri mai mari, printre care cele de producţie şi cu materiile prime, ce stau la baza solicitării RADET sunt însă recunoscute de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice prin decizia din ianuarie 2014, deci sunt juste şi "constituie fundamentul pentru adâncirea situaţiei financiare dezastruoase a regiei".

"Reiterez, şi cu această ocazie, apelul de urgentare a procedurile de unificare a RADET-ului cu ELCEN şi de transformare a noii entităţi în societate comercială supusă regulilor economiei de piaţă. Îmi doresc să cred că Primarul General înţelege mecanismele financiare simple, precum diferenţa dintre costuri şi tarif, şi va reveni, măcar, asupra motivaţiei de retragere a proiectului din dezbaterea publică", a mai spus Pieptea.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucureşti, care, la 14 martie, a primit avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport şi distribuţie că urmare a creşterii tarifelor de producţie începând cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr 3506 din 27.11.2013 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Conform proiectului, tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Capitală ar fi putut creşte cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI