EXPLOZIV! LIBERALIZAREA pe piața de ENERGIE NU duce la CREȘTEREA PREȚURILOR
- Cristina Vladu
- 15 noiembrie 2017, 11:27
Liberalizarea pieței de energie este un proces cu reale avantaje pentru consumatori, dar, din păcate, acesta a fost asociat cu creșterea continuă a prețurilor, a declarat, astăzi președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.
„Liberalizarea este un proces cu reale avantaje pentru consumatori, în primul rând, dar și pentru ceilalți participanți la piața de energie. Ne-am pus problema dacă suntem la finalul procesului de liberalizare. La sfârșitul acestui proces apar o serie de întrebări: A fost totul bine?, Va fi totul bine? Trebuie să spunem că acest proces se desfășoară într-o piață extrem de competitivă. Avem foarte mulți participanți atât pe piața engros, cât și pe cea a furnizorilor activi, dar și un număr de traderi care acționează pe piața engros. Scopul întregii noastre activități este satisfacerea cerințelor și nevoilor consumatorilor. De multe ori furnizorii, fiind interfața procesului de distribuție, transport, sunt dispuși și preluării unor acțiuni care reprezintă nemulțumiri legate de rețea, de comunicare etc. Misiunea noastră nu este ușoară, dar nu am putea spune că nu este și plăcută. Efectele pozitive ale liberalizării sunt nete și oferă consumatorului posibilitatea de a alege. Din păcate, liberalizarea a fost asociată cu creșterea continuă a prețurilor. Noi considerăm că cel puțin în ultimii patru ani am avut o scădere constantă a prețurilor, iar creșterile din 2017 au fost determinate de evoluția piețelor din jur", a spus Lungu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, principala provocare este legată de procesul de digitalizare, privită prin efectele și avantajele pe care le aduce consumatorului.
"Statisticile arată că 70% din populația globală va utiliza smartphone-ul, iar 80% va fi localizată în zone acoperite cu broadband. Digitalizarea se va duce clar numai către telefonul mobil", a subliniat el.
În viziunea șefului AFEER, anul 2017 a fost unul cu probleme pentru furnizori, generate de evoluția prețurilor din piață, iar pentru rezolvarea acestora au fost identificate cinci posibile răspunsuri.
"Anul 2017 a fost și continuă să fie un an cu destul de multe probleme, din păcate, generate de evoluția prețurilor din piață. A fost un an în care furnizorii au fost loviți din plin. Trebuie să nu omitem faptul că după iarna și vara din acest an au apărut primele efecte neplăcute în piață: furnizori care au intrat în insolvență, alții care și-au declarat falimentul sau care și-au închis activitatea. Am identificat cinci posibile răspunsuri la aceste probleme. Primul ar fi legat de faptul că ne desfășurăm activitatea într-o piață extrem de competitivă atât pe engros, cât și pe piața de retail. Al doilea lucru ar fi legat de faptul că există o piață în care, din dorința de a supraviețui, furnizorii au fost obligați să-și asume unele riscuri poate uneori foarte mari. Al treilea element ar fi o diferență fundamentală între piața engros și o piață la consumatorii finali extrem de flexibilă. Al patrulea lucru ar fi o diferență care sigur reprezintă o opțiune europeană în care consumatorii au dreptul de a-și schimba furnizorul cu un simplu preaviz cu 21 de zile înainte de expirarea contractului, chiar dacă au datorii la acel furnizor. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere faptul că finanțarea activității din domeniul energiei a suferit foarte mult în ultima perioadă, din cauză că băncile au considerat această activitate extrem de riscantă. Acesta a reprezentat un lucru extrem de neplăcut pentru unii dintre furnizorii care au intrat în insolvență sau au dat faliment", a explicat Ion Lungu.
Acesta a subliniat, totodată, că "probabil și autoritățile au înțeles că avem nevoie de niște politici care să fie păstrate de-a lungul mai multor guvernări" și consideră foarte important faptul că au apărut noi abordări privind aranjamentele contractuale.
"În ultima perioadă, sunt aduse în discuție contractele bilaterale negociate direct, avem nevoie de contracte cu produse mai flexibile, de aranjamente financiare, cum ar fi contractul pentru diferență ce ar mai atenua din unele probleme", a afirmat reprezentantul AFEER.
De la 1 ianuarie 2018, piața de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va controla doar prețurile consumatorilor alimentați în regim de Serviciu Universal.
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, ediția a III-a a Conferinței anuale cu tema "Liberalizarea, la final? Efecte și provocări".
Potrivit organizatorilor, pentru ediția din acest an a evenimentului au fost alese spre dezbatere subiecte precum liberalizarea pieței de energie și noul Pachet energetic al Uniunii Europene.