Liberalii GERMANI au hotărât: e mai bine în OPOZIȚIE. Care sunt motivele
- Simona Stupar
- 24 noiembrie 2017, 10:38
Eșecul negocierilor, săptămâna aceasta, pentru formarea coaliției de guvernământ, numită Jamaica, din cauza diferențelor de „culoare” ale partidelor politice din Germania, are un nume: Christian Lindner. Are 38 de ani, este liderul formațiunii pro-business Partidul Liber Democrat (FDP) și a renunțat la aceste negocieri, a decis să plece chiar înainte de miezul nopții, duminică.
Lăsând în urmă partenerii de negociere, el a citat o declarație în fața camerelor de filmat ale posturilor tc, spunând că „e mai bine să nu guvernezi deloc decât să guvernezi prost”. Câteva minute mai târziu, pe rețelele de socializare FDP a distribuit fotografii cu sloganul său, iar actul său de duminică a fost catalogat ca fiind, de fapt, unul planificat.
Lindner are motive întemeiate să nu intre în coaliția de patru partide, după ce a reușit să conducă FDP de la viața politică haotică înapoi în Parlament. A încercat să rebranduiască partidul ca unul cu principii clare, subliniind obiective precum: investiții în educație, promovarea agendei digitale, scăderea taxelor, blocarea unei uniuni de transfer în UE și controlul imigrației, scrie Politico. După o campanie convingătoare, partidul a reintrat în Parlament cu 10.7% din voturi.
Lindner nu a avut, însă, prea mult timp pentru a-și savura victoria. Nu doar că succesul i-a fost umbrit de cele 12,6 procente obținute de formațiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), dar refuzul Social Democraților de a forma o nouă coaliție cu Creștin Democrații Angelei Merkel a aruncat FDP direct în negocierile de formare a unei coaliții de guvernământ, cu patru partide diferite, alături de CDU/CSU și Verzii. Aranjamentul ar fi forțat FDP să facă compromisuri pe unele dintre promisiunile din campanie.
În timpul negocierilor, Lindner a obținut unele victorii. De exemplu, a primit acorul pentru a fi abolită, parțila, „taxa de solidatitate” pentru construcția Germaniei de Est, care a fost introdusă după căderea Zidului Berlinului. Dar, per total, ar fi fost dificil pentru el să „vândă” compromisurile inevitabile din cadrul coaliției Jamaica propriului său electorat, ca fiind victorii pentru partid.
Pe problema educației, CSU se opune în continuare oricărei autorități semnificative a guvernului federal în fața guvernului de la nivel statal. În problema transformării digitale, ar fi fost greu ca FDP să conducă discuțiile, pentru că CDU a ridicat această problemă importantă. Și atâta timp cât Verzii și părți din CDU (francofonul Peter Altmaier posibil ministru de Finanțe) îl susțin pe președintele francez Emmanuel Macron și propunerile sale privind reforma zonei euro - există pericolul cas FDP să fie atras spre obiectivul „mai multă Europă”, precizează sursa citată.
Așa că Lindner a ajuns foarte rațional la concluzia că FDP este mai bine să fie în opoziție și nu are de ce să se teamă de posibilele alegeri anticipate. Dacă noile alegeri conduc spre o altă mare coaliție, Lindner ar putea avea un rezultat mai bun: patru ani de opoziție fără compromisuri, chiar dacă va trebui să împartă această scenă cu AfD.
Ar avea de câștigat în imagine. Conform unui sondaj recent, 32% din toți germanii dau vina pe FDP pentru că au abandonat negocierile politice. Rata de aprobare pentru Lindner a scăzut cu 13%, în ultimele săptămâni. Pentru mulți alegători, sfârșitul discuțiilor în coaliție par orchestrate. Iar declarația lui Lindner, făcută singur, în fața microfoanelor de la tv, pare a spune: „Eu, eu, eu”, o imagine egoistă care face parte din brandul FDP.
Dar Lindner trebuie să convingă doar 10% dintre alegători. Și mulți vor aprecia faptul că a ținut cu dinții de ceea ce și-a propus și nu a făcut compromisuri doar de dragul de a guverna.
FDP are un rol unic ca partid ce susține o combinație între conservatorism fiscal, inovație economică și sprijin pentru libertățile civile. În următorii patru ani, Lindner a ajuns la concluzia că este mai bine să-și joace rolul din opoziție. În același timp, chiar și cei care speră la o reformă a zonei euro, ar trebui să se bucure de decizia liberalului. Pentru ei e mai bine să fie un guvern interimar în Germania, decât unul care are linii roșii opuse.