Evenimentul Zilei > Actualitate > Liberala Alina Gorghiu propune obligativitatea medierii în anumite litigii
Liberala Alina Gorghiu propune obligativitatea medierii în anumite litigii

Liberala Alina Gorghiu propune obligativitatea medierii în anumite litigii

Deputatul PNL Alina Gorghiu este de părere că Legea Medierii ar trebui modificată, astfel încât această metodă alternativă de soluţionare a conflictelor să devină obligatorie în cazul anumitor litigii.

"Există reţete în Uniunea Europeană, avem modele de preluat, fie că vom impune obligativitatea pe litigiile de familie, cum avem în Franţa, sau pe litigii comerciale, până într-un anumit cuantum. Dar cred că lucrul acesta se va simţi ca necesar în viitorul an", a precizat deputatul PNL, ieri, în cadrul dezbaterii "Medierea, metodă alternativă modernă la justiţia clasică", desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Alina Gorghiu a subliniat că în Statele Unite ale Americii în anul 1938, când era creştere economică, erau mediate 4.231 de conflicte, iar în 1945, în perioadă de război şi de criză economică – 23.121 de conflicte."În perioadă de criză economică, de recesiune economică, este necesară apelarea la mediere, date fiind avantajele incontestabile ale unei asemenea modalităţi de soluţionare alternativă a conflictelor", a mai spus Gorghiu, citată de Agerpres, adăugând că medierea poate fi cu adevărat viabilă mai ales în rezolvarea conflictelor comerciale.
Medierea, o meserie "cu greutaţi" în România
În acelaşi timp, copreşedintele Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România şi preşedintele Comisiei de Promovare a Medierii, Zeno Şustac, a arătat că promovarea medierii întâmpină greutăţi în ultima perioadă, greutăţi pe care le-a întâlnit şi în prima fază de implementare cu adevărat a profesiei în România.
"Totuşi, dincolo de aceste greutăţi, în ultima perioadă beneficiem de un sprijin foarte important – sprijinul magistraţilor, sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, care este mai mult decât deschis în promovarea medierii şi doreşte să pună umărul la consolidarea acestei profesii în România, sprijinul Institutului Naţional al Magistraturii, cu care recent s-a semnat un protocol foarte important cu implicaţii în formarea magistraţilor în România şi sprijinul societăţii civile", a mai spus Zeno Şuştac, care a atras atenţia că în România este necesară o specializare a mediatorilor pe domenii.
Procedura medierii a fost introdusă în România, pentru prima oară, în anul 2006, prin Legea 192/2006, ulterior modificată şi completată prin Legea 370.