Liber la plata taxei pe lux pentru mașini. ANAF a publicat declarația de impozitare

Taxa pe lux Sursa foto: Dreamstime

București. ANAF a publicat declarația de impozitare ce permite românilor care dețin proprietăți și mașini scumpe să-și achite obligațiile către stat. Taxa pe lux poate fi plătită începând cu ziua de vineri, 30 august.

Românii care dețin mașini și proprietăți imobiliare foarte scumpe sunt obligați să plătească un impozit special, taxa pe lux. Fiscul a publicat formularul 216, „Declarația privind impozitul special pe bunuri imobile și mobile de valoare mare”.

ANAF a publicat declarația de impozitare

Românii care dețin mașini scumpe vor trebui să-și achite taxa pe lux ce le revine. Potrivit precizărilor ANAF, această taxă este  obligatorie pentru persoane fizice și pentru cele juridice. În cazul clădirilor, taxa pe lux este obligatorie doar pentru persoanele fizice. Taxa pe lux este colectată la bugetul centralizat al statului, spre deosebire de impozitele locale ce se virează către primării.

Conform definițiilor din actul normativ, un automobil scump, pentru care se plătește taxa pe lux, este considerat cel a cărui valoare de achiziție ajunge la 375.000 lei (75.000 euro). În cazul mașinilor, taxa trebuie plătită până la 30 septembrie 2024.

Taxa de lux se aplică, potrivit reglementărilor ANAF, pentru proprietățile imobiliare a căror valoare este mai mare de 2.500.000 lei (500.000 de euro). Persoanele fizice care dețin astfel de proprietăți trebuie să-și achite obligațiile până pe 31 decembrie.

Suma de plată este stabilită de ANAF, prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății/ clădirii rezidențiale și un plafon neimpozabil indicat mai sus.

Declarația 216 Sursa foto: captura

Taxa pe lux trebuie plătită pentru mașini

ANAF a stabilit cum se aplică taxa pe lux, în cazul mașinilor, pornind de la plafonul de 75.000 de euro. Astfel, pentru o mașină achiziționată pentru 100.000 de euro, impozitul se calculează pentru suma de 25.000 de euro. Este vorba despre diferența dintre 100.000 și 75.000 de euro.

Prin aplicarea cotei de 0,3% rezultă un impozit de plată de 75 de euro. Exprimată în lei, suma de plată este de 375 de lei pe an.

ANAF a propus această taxă, anul trecut, având în vedere că numeroase persoane fizice, dar și juridice, își achiziționează mașini scumpe. În cazul persoanelor juridice, achziția mașinilor scumpe oferă nu doar condiții speciale de deplasare. Firmele au dreptul la anumite deduceri de TVA, pentru achiziția carburanților, dar și pentru asigurări, reparații ori amortizări.

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Taxa pentru clădiri se achită până la finalul anului la ANAF

Termenul de plată pentru taxa pe lux, aferentă clădirilor trebuie achitată până la finalul acestui an, la 31 decembrie 2024. Valoarea taxei pentru clădiri, se stabilește conform aceluiași principiu aplicat mai sus.

Astfel, conform unui calcul simplu, o persoană fizică ce deține o proprietate în valoare de un milion de euro va plăti un impozit anual de 1.500 de euro.

Cota de 0,3% este aplicată la suma determinată din diferența valorii de piață a imobilului și a plafonului neimpozabil de 500.000 de euro.