Liber la petrolul irakian

Liber la petrolul irakian

Rezervele masive de titei ale Irakului, numarul trei ca marime in lume, sunt pe cale sa fie deschise pentru exploatare pe scara larga de companii occidentale, potrivit unui proiect de lege care va fi dezbatut de parlamentarii irakieni in urmatoarele cateva zile.

Potrivit cotidianului britanic „The Independent”, guvernul american ar fi contribuit substantial la elaborarea respectivului proiect, care ar concesiona pe termen lung (30 de ani) extractia de petrol irakian catre mari companii de profil, precum BP, Shell si Exxon. Daca va fi aprobat, documentul va permite exploatarea pe scara larga a titeiului irakian de companii straine pentru prima oara de la nationalizarea industriei petroliere din aceasta tara, in 1972.

Potentialele beneficii masive pentru corporatiile petroliere occidentale reprezinta un argument in plus de partea criticilor care sustin de multa vreme faptul ca razboiul din Irak a avut ca motivatie petrolul.

Mai mult, aceiasi critici citeaza o declaratie facuta inca din 1999 de  actualul vicepresedinte american Dick Cheney, pe atunci director al diviziei petroliere a concernului Halliburton, ca lumea va avea nevoie de 50 de milioane de barili de titei in plus pe zi in 2010. „De unde ar putea proveni acest petrol? Din Orientul Mijlociu, unde exista doua treimi din titeiul planetei si cele mai mici costuri, acolo se afla aceasta comoara”, spunea Cheney.

Unii analisti si industriasi din domeniu spun ca proiectul de lege, care  le permite companiilor occidentale sa incaseze pana la trei sferturi din profituri in primii ani de exploatare, este singura cale de a repune pe picioare industria petroliera din Irak.

Oponentii sunt de parere ca Irakul, tara a carei economie se bazeaza in proportie de 95a pe titei, este fortat sa cedeze un nivel inacceptabil de suveranitate. Mai multe corporatii petroliere vestice au deja trimisi in Irak pentru a negocia intelegeri inca si mai profitabile.

Cu toate acestea, analistii citati de „The Independent” apreciaza ca este improbabil ca vreuna dintre marile companii petroliere sa investeasca in Irak inainte de stoparea violentelor.

Ne puteți urmări și pe Google News