Premierul libanez, Najib Mikati, a solicitat vineri, în cadrul unei declarații oficiale, ca Organizația Națiunilor Unite (ONU) să adopte o rezoluţie care să impună o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah. Apelul său vine după o serie de atacuri israeliene asupra capitalei Beirut, care au rezultat în moartea a 22 de persoane și rănirea altor 117.
Guvernul libanez este pregătit să desfășoare armata
În discursul său, transmis în direct, Mikati a subliniat că guvernul libanez este pregătit să desfășoare armata la granița cu Israelul, o măsură menită să faciliteze încetarea focului. Premierul a subliniat că această acțiune are acordul Hezbollah, o mișcare militară și politică influentă în Liban. "Hezbollah este de acord asupra acestei chestiuni", a afirmat Mikati, subliniind astfel dorința comună de a opri ostilitățile.
Mikati a anunțat că guvernul libanez va solicita Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care să stabilească o încetare totală și imediată a focului în regiune, scrie Times of Israel. În plus, a reiterat angajamentul țării sale de a respecta integral rezoluția 1701, care a fost adoptată în 2006 pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hezbollah. Aceasta prevede încetarea ostilităților de ambele părți și limitarea desfășurării forțelor armate în sudul Libanului doar la trupele libaneze și forțele ONU.
Se cere rezoluţie de încetarea focului între Hezbollah și Israel
Potrivit unei surse guvernamentale, Hezbollah a comunicat autorităților libaneze că este de acord cu o încetare a focului cu Israelul. Acest acord a venit chiar în ziua în care liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac israelian, pe 27 septembrie. Până atunci, Hezbollah pusese condiția ca orice încetare a focului în Liban să fie legată de oprirea ofensivei israeliene în Gaza.
Această nouă evoluție deschide calea pentru posibile negocieri și acțiuni diplomatice menite să restabilească pacea în regiune, deși situația rămâne extrem de tensionată.
Impactul conflictului asupra Libanului
De la izbucnirea violențelor în septembrie 2023, Libanul a fost grav afectat de escaladarea conflictului. Peste 2.100 de persoane au fost ucise în țară, conform unui bilanț întocmit de AFP, dintre care aproape 1.200 au murit după escaladarea violențelor de la 23 septembrie. În plus, ONU estimează că aproximativ 600.000 de persoane au fost strămutate în interiorul Libanului din cauza războiului.
Premierul Mikati a denunțat ferm atacurile israeliene asupra Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care au provocat răniți în rândurile trupelor de menținere a păcii. "Aceste atacuri reprezintă o crimă", a declarat Mikati, condamnând ferm acțiunile Israelului împotriva UNIFIL.
E nevoie de o rezoluţie urgentă pentru a evita o catastrofă umanitară
Apelul lui Mikati pentru o intervenție rapidă a ONU subliniază gravitatea situației din Liban și nevoia urgentă de soluții diplomatice pentru a evita o catastrofă umanitară de proporții mai mari. Deși acordul declarat al Hezbollah privind o încetare a focului reprezintă un pas important, rămâne de văzut dacă Israelul va răspunde pozitiv și dacă comunitatea internațională va interveni eficient pentru a aduce stabilitatea în regiune.