Şeful armatei libaneze, generalul Michel Sleimane, a fost ales aseară preşedinte al Libanului de către membrii parlamentului de la Beirut.
Instalarea lui Sleimane în fotoliul de şef al statului, dată ca sigură ieri încă de la primele ore ale dimineţii, are loc după aproximativ 18 luni de criză politică, graţie unui acord parafat pe 21 mai, la Doha, între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei libaneze prosiriene, informează agenţia France Presse. În vârstă de 59 de ani, generalul şi-a ţinut trupele departe de luptele pentru putere din Liban şi este perceput ca un om al consensului, deşi unele voci îl consideră prosirian. În opinia sa, Libanul ar trebui să stabilească „relaţii echitabile cu Siria“, de genul celor dintre două state suverane.
Aflat la conducerea armatei din anul 1998, Michel Sleimane a declarat recent că nu va putea asigura de unul singur securitatea ţării. „Armata este viaţa mea, sunt ataşat de ea şi nu voi accepta niciodată să o văd divizată. Securitatea nu poate fi câştigată prin forţă, ci prin voinţă politică. Un singur partid nu poate construi ţara“, a afirmat Sleimane, înainte de a fi ales preşedinte.
Funcţia de preşedinte al Libanului era vacantă de pe 23 noiembrie 2007, de la finalul mandatului predecesorului lui Michel Sleimane, Emile Lahoud, un apropiat al Damascului. Criza politică declanşată ulterior a paralizat efectiv parlamentul, care a eşuat de peste 20 de ori în încercarea de a alege un şef al statului.
La şedinţa desfăşurată ieri, la ora locală 17.00, îşi anunţaseră prezenţa şi premierul Fouad Siniora şi minştrii săi, nevoiţi să demisioneze după numirea noului preşedinte. Într-un interviu acordat agenţiei France Presse, primulministru Siniora şi-a exprimat speranţa că va fi reconfirmat, dar a subliniat că decizia în acest sens nu-i aparţine.