Libanezul Hassan Awdi, ani grei de închisoare în dosarul CFR Mesagerie
- Ionel Stoica
- 27 noiembrie 2014, 19:55
Hassan Awdi, om de afaceri cu cetăţenie libaneză şi americană, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DIICOT pentru falimentarea companiei CFR Mesagerie.
- În acelaşi dosar, fratele lui Hassan Awdi, Mehdi A. Awdi, cetăţean american, a primit 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
- Prin aceeaşi decizie penală, Bassam Istanbouly, cetăţean libanez, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, iar Iordan Bădeanu a primit 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare.
Falimentul Rodipet
Fraţii Hassan şi Mehdi Awdi au devenit cunoscuţi prin faptul că au falimentat Rodipet, ei fiind cercetaţi în acest sens de procurorii DIICOT.
Pe 21 decembrie 2012, DIICOT i-a trimis în judecată pe Hassan Awdi, Mehdi A. Awdi, Iordan Bădeanu şi Bassam Istanbouly, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.
Anchetatorii susţineau că inculpaţii, având funcţii de conducere în cadrul SC Expediţie, Mesagerie, Bagaje, Coletărie, Valori băneşti şi Corespondenţă "CFR Mesagerie" SA, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o asociere infracţională în scopul delapidării SC "CFR Mesagerie" SA, prin însuşirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar şi în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a impozitelor şi taxelor datorate de către această societate.
"Intenţia membrilor grupării a fost aceea de a falimenta SC 'CFR Mesagerie' SA, prin transferarea tuturor activelor către alte societăţi comerciale pe care inculpaţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligaţiile asumate prin contractul de privatizare al SC 'CFR Mesagerie' SA, precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale", declara DIICOT.
În acest scop, cei patru au încheiat contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC "CFR Mesagerie" SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operaţiuni nereale, metodă prin care s-a realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii.
"Acţionând în această modalitate, inculpaţii şi-au însuşit din patrimoniul SC 'CFR Mesagerie' SA active în valoare de aproximativ 3.400.000 lei şi au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 380.000 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile şi părţi sociale deţinute de către inculpaţi la diverse societăţi comerciale", mai preciza DIICOT.