Leul "musca" din profitul Petrom

Leul "musca" din profitul Petrom

Si cifra de afaceri a companiei petroliere a fost diminuata de aprecierea monedei nationale.

Climatul macroeconomic a fost nefavorabil castigurilor Petrom. Leul s-a apreciat fata de euro cu 5,9% si cu 12,9% fata de dolar, ultima fiind moneda de referinta a titeiului. Si productia de titei si gaze a scazut cu 4,4%.

Mariana Gheorghe, director executiv Petrom, a declarat ieri ca „volatilitatea pietei valutare, a marjelor de rafinare si a pretului titeiului vor continua sa afecteze rezultatele noastre financiare”.

Aceste cauze au determinat o cifra de afaceri cu 14% mai mica comparativ cu prima jumatate a anului 2006 si un profit net cu 38% mai scazut fata de aceeasi perioada.

Cu toate acestea, investitiile Petrom s-au ridicat la 1,322 miliarde lei, cu 74% mai mari fata de primul semestru din 2006.

Benzinariile recupereaza minusurile

Petrom va atinge in 2007 nivelul de vanzari in benzinarii pe care si-l propusese ca tinta in 2010. Astfel, vanzarile medii pe statie au fost de 1,44 milioane litri in primele sase luni, iar obiectivul pentru 2010 este de 2,9 milioane litri. „In acest context, exporturile au scazut cu 54% deoarece cererea pe piata interna a fost mare”, a explicat Mariana Gheorghe.

Directorul Petrom a mai spus ca rafinariile companiei au procesat o cantitate de titei de 2,87 milioane tone, cu 16% mai putin decat in aceeasi perioada din 2006 din pricina reviziei la Arpechim.

CONDUCEREA PETROM SE ABTINE

Preturile la benzina si motorina, greu de anticipat

Dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primul semestru, actiunile Petrom, cotate la Bursa de Valori Bucuresti, au pierdut 3,88%. Mariana Gheorghe, director general executiv al companiei, crede ca asteptarile investitorilor sunt „in acord” cu rezultatele companiei.

EVZ: Ati anuntat ca pretul gazului va creste in trimestrul trei al acestui an de la 455 lei la 470 lei/1.000 metri cubi. Cum va resimti populatia aceasta majorare? Mariana Gheorghe: Populatia nu va fi afectata de aceasta crestere. In primul trimestru, pretul gazului la consumatorul final a scazut cu 2,5%, iar pentru urmatoarele doua trimestre a ramas constant. In ceea ce plateste consumatorul final, aceasta majorare reprezinta doar 30% din total, iar restul depinde de o serie de componente care influenteaza pretul, cum ar fi pretul gazului de import, tarifele de transport, de inmagazinare si de distributie.

Cum va fi influentat pretul combustibililor la pompa de evolutia descrescatoare a pretului titeiului fata de 2006 (n.r. -  pretul mediu este cu 2,4 dolari/baril mai mic) si de volatilitatea cursului valutar?  Pretul la titei este si el foarte volatil pentru ca titeiul are ca referinta dolarul. Diferenta la doua-trei luni poate fi una foarte mare, de 20 de dolari pe baril. Petrom ajusteaza preturile in functie de evolutia pretului international la benzina si la motorina, care este foarte aproape de evolutia titeiului si, pe de alta parte, de cererea si oferta de pe piata locala. De aceea, pretul este foarte greu de previzionat. Petrom a redus la inceputul anului de cinci-sase ori consecutiv pretul la benzina si motorina, iar acum cateva saptamani am redus pretul la motorina.

Aveti in plan construirea unei fabrici de biodiesel pentru producerea necesarului de 2% combustibil ecologic in volumul total de motorina comercializata? Politica noastra, pentru moment, este sa cumparam de pe piata interna biocombustibil. Martifer este cel mai mare furnizor local (n.r. - in 2007 furnizeaza catre Petrom 20.000 de tone, iar in 2008 va furniza 50.000 de tone), dar trebuie sa ne diversificam partenerii pentru a reduce riscurile de furnizare. Acum insa nu avem in plan fabrica noastra.

Numarul de angajati a scazut cu 22% in 2007 fata de 2006, ajungand la 29.000. Veti mai face reduceri de personal? Procesul de restructurare se face pe baza unei analize a tuturor activitatilor. Desi activitatea de eficientizare si modernizare a Petrom nu s-a terminat, nu pot spune in ce masura si care e numarul de salariati care vor fi disponibilizati.

Va asteptati la o reactie deosebita a pietei bursiere dupa anuntarea rezultatelor financiare (n.r. -  actiunile Petrom au scazut ieri cu 3,88%)? Cred ca investitorii de pe Bursa au vazut evolutia pietei internationale si asteptarile lor sunt in acord cu rezultatele.

Ne puteți urmări și pe Google News