Momentul aşteptat de români A SOSIT: BNR a pus pariorii împotriva leului cu botul pe labe. CUM a procedat
- Raluca Florescu
- 7 august 2012, 14:27
Leul s-a apreciat şi astăzi în raport cu euro, până la un nivel de 4,5378 lei/euro, după ce ieri cotaţia oficială a scăzut cu nu mai puţin de 7,4 bani.
În raport cu dolarul american leul s-a apreciat de asemenea, până la 3,6582 lei/dolar. Ieri, cursul oficial a scăzut cu aproape 10 bani faţă de şedinţa anterioară.
Şi în raport cu francul elveţian leul a reuşit să se întărească astăzi, până la 3,7771 lei/franc. Cotaţia de ieri a fost de 3,8077 lei/franc.
Ieri, BNR a limitat la jumătate suma pentru operaţiuni repo. Măsura ar putea avea ca impact creşterea dobânzilor interbacare, care ar aprecia şi mai tare leul. Cu toate acestea, analiştii ING cred că BNR nu îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple foarte curând, deoarece, scriu analiştii băncii "costul creşterii dobânzilor este mai mare decât al unei deprecieri suplimentare a leului".
Cererea de ieri a băncilor era de 15 miliarde de lei, în timp ce BNR a limitat operaţiunile repo la doar 6 miliarde de lei, de la 12 miliarde lei, cuantumul operaţiunilor de injectare de lichiditate de până atunci.
"Astăzi, rulajul pieţei a fost foarte foarte mare, de circa 300 de milioane de euro. După intervenţia de ieri, BNR a intervenit asătzi şi direct în piaţă, vânzând euro pentru a aprecia suplimentar leul", a spus pentru EVZ un delaer din piaţă.
Potrivit acestuia, banca centrală ar putea limita suplimentar injecţiile de lichiditate, tocmai pentru a nu mai cheltui din rezerva valutară. Pentru a îi descuraja pe cei care mizează pe scăderea leului, dealerul nu exclude ca BNR să reducă la zero injecţiile într-o bună zi. "Băncile vor merge atunci la facilitatea de credit şi vor împrumuta lei la 9,25% pe an", a spus acesta.
BNR nu mai vrea să risipească euro
"Au apărut rapoarte potrivit cărora BNR ar fi cheltuit în iulie un miliard de euro pentru a susţine leul. Cred că au fost mai puţin, în jur de 700 de milioane, dar tot este o sumă importantă. Aşa că banca ar putea miza în viitor pe creşterea dobânzilor", a spus dealerul.
BNR a făcut mari efoturi anii anteriori pentru a aduce dobânzile interbancare la un nivel apropiat de cel al ratei dobânzii cheie, de 5,25%. Creşterea dobânzilor interbancare ar însemna o scumpire a credilor nu doar pentru sectorul neguvernamental, dar şi pentru stat. Dacă în mai băncile acceptau să cumpere titluri pe 12 luni la un randament de 5%, costurile au urcat acum spre 6%.
"În plus, chiar şi cu aceste intervenţii la nivel de dobânzi, dealerul citat nu crede că aprecierea leului poate fi de durată, deoarece scăderea anterioară a avut în special un resort politic. "După ce randamentele pe euro au scăzut din cauza deciziei Băncii Centrale Europene, a crescut atractivitatea monedelor din zonă: forintul şi zlotul s-au apreciat cu circa 5%. Nu şi leul. Cred că aprecierea recentă nu e de durată. Să ne gândim că avem anul ăsta cel puţin încă un rând de alegeri", a mai comentat acesta.