Tehnică REVOLUŢIONARĂ de mare SUCCES: LEUCEMIA tratată cu celule „reprogramate” genetic

Tehnică REVOLUŢIONARĂ de mare SUCCES: LEUCEMIA tratată cu celule „reprogramate” genetic

Medicii de la spitalul Bambino Gesù din Roma au tratat un copil de 4 ani afectat de leucemie limfoblastică acută (refractar la terapii convenţionale), cu ajutorul manipulării genetice a celulelor sistemului imunitar pentru a le face capabile să recunoască şi să atace tumoarea. La o lună de la infuzia celulelor reprogramate, micuţul se simte bine şi a fost externat: în măduvă nu mai sunt prezente celule leucemice.

O tehnică revoluţionară

Limfocitele micuţului pacient au fost deci manipulate şi reîndreptate împotriva ţintei tumorale. Studiul academic este al Spitalului pediatric din Roma. Directorul departamentului de Onco-Hematologie Pediatrică, Terapie Celulară şi Genetică, spune că este vorba de ''o abordare inovativă în tratarea neoplaziilor'', iar directorul ştiinţific Bruno Dallapiccola, spune că această tehnică este ''o piatră de hotar în domeniul medicinei personalizate''.

Tehnica manipulării celulelor sistemului imunitar al pacientului face parte din aşa-zisa terapie genetică sau imunoterapia, una din strategiile cele mai novatoare şi promiţătoare în cercetarea împotriva cancerului. Medicii şi cercetătorii de la Bambino Gesù, au prelevat limfocitele T ale pacientului - celule fundamentale ale răspunsului imunitar - şi le-au modificat genetic prin intermediul unui receptor himeric sintetizat în laborator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Limfocitele ''instruite'' pentru a ataca tumoarea

Acest receptor numit CAR (Chimeric Antigenic Receptor), potenţează limfocitele şi le face capabile - odată reperfuzate în pacient - să recunoască şi să atace celulele tumorale prezente în sânge şi în măduvă, până le elimină complet. Terapia genetică cu celule modificate CAR-T a fost experimentată pentru prima oară cu succes în 2012, în SUA, pe o fetiţă de 7 ani cu leucemie limfoblastică acută, în Pennsylvania la spitalul de copii din Philadelphia. De aici s-a extins în toată lumea, ceea ce au obligat practic pe cei de la Food and Drug Administration (FDA) şă aprobe primul medicament pe bază de CAR-T şi dezvoltat în industria farmaceutică.

Copilul de 4 ani, italian, supus pentru prima dată tratamentului experimental de terapie genetică era diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută de tip B celular, care reprezintă tipul frecvent de tumoare la vârsta pediatrică. Avea deja două  recidive ale bolii, prima după tratamentul chimioterapic, a doua după un transplant de măduvă osoasă de la un donator extern, notează canalul de televiziune TGCOM24.