Letonia se teme că „războiul hibrid” dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko împotriva Lituaniei cu ajutorul valului de migranţi ilegali începe să se extindă şi pe teritoriul ei.
Se crede că totul este orchestrat de administrația lui Lukașenko ca răzbunare pentru sancțiunile UE împotriva Minsk
Guvernul lituanian şi-a înăsprit regulile privind azilul pentru a respinge migranţii şi a consolidat săptămâna trecută dispozitivele de securitate la frontiera belarusă, traversată în ultimele săptămâni de peste 4.000 de migranţi clandestini.
Mai recent şi Polonia se confruntă cu o creştere neobişnuită a numărului migranţilor care îi trec graniţa dinspre Belarus, aceasta după ce guvernul de la Varşovia i-a oferit refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Lituania şi Polonia le-au cerut sprijin celorlalte state membre ale UE, o reuniune specială a miniştrilor europeni de interne dedicată acestei crize urmând să se desfăşoare prin videoconferinţă pe 18 august.
Potrivit presei internaţionale, în urma presiunilor europene guvernul de la Bagdad a sistat cursele aeriene către Minsk, folosite de migranţi care din capitala Belarusului pleacă mai departe spre vestul Europei.
Aproximativ 4.090 de migranți, majoritatea din Irak, au traversat anul acesta din Belarus în Lituania
Lituania, o națiune de mai puțin de 3 milioane de oameni, nu are bariere pe frontiera sa lungă de 679 de kilometri cu Belarus. Oficialii au susținut miercuri că o persoană „non-slavă” a murit din cauza rănilor într-un oraș de frontieră, dar Lituania a respins raportul ca propagandă a unui regim ostil.
Aceasta este o prostie, un basm al fraților Grimm, a declarat reporterilor ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite.
Ministrul apărării, Arvydas Anusauskas, a numit raportul o provocare evidentă. Lituania se află sub atac hibrid și răspândirea acestor informații este un exemplu clasic al acestui proces, relatează Agerpres.