Leonidele de anul acesta sunt o ploaie, nu o furtună! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 16 noiembrie 2020, 06:00
În 2001, a avut loc o altă mare furtună meteorică a Leonidelor. Spaceweather.com a raportat :
”Fenomenul a început duminică dimineața, 18 noiembrie 2001, când Pământul a trecut printr-un nor de praf produs de cometa Tempel-Tuttle, probabil în anul 1766. Mii de meteori pe oră au plouat peste America de Nord și Hawaii. Apoi, luni dimineața, 19 noiembrie (ora locală din Asia), s-a întâmplat din nou: Pământul a intrat într-un al doilea nor de resturi cometare de la Tempel-Tuttle. Mii de meteori pe oră au căzut apoi peste țările din Asia de Est și Australia.”
Concluzie: dacă doriți să urmăriți ploaia de meteoriți, Leonidele din 2020, trebuie doar să știți că orele dintre miezul nopții și zori sunt cele mai bune pentru observarea meteorilor. Din fericire, anul acesta, semiluna crescândă a Lunii va apune seara devreme, oferind cer întunecat pentru observația din acest an!
Nu sunt un vânător de meteori, doar un observator. Am întâlnit un vânător, pe Eliot Herman, din Arizona. Este profesor universitar, plin, în Tuscson. Pălărie ca a lui Indiana Jones, vestă de piele cu multe buzunare, blugi decolorați și bocanci de commando. Se mișca încet, măsurat și vorbea aproape în șoaptă. Ridicol, până îi vedeai ochii. Are ochi de vânător, o hotărâre rece dincolo de orice, ochi de om care știe ce și de ce face, ceea ce face. Are trei aparate foto profesionale de înaltă rezoluție cu care ochește regiunile din cer, unde crede el că vor apărea meteorii. Un aparat este montat pe un refractor de 200 mm. Toată meseria este să tragă la timp, când vede meteorul, în acea fracțiune de secundă. Eliot este un vânător bun, fotografiile lui au fost premiate de NASA.
Nu cred că o să mă uit după Leonide, sunt în urmă cu somnul, poate la anul, doar avem mereu această speranță a curgerii liniare și de neoprit a timpului, doar mâine este o altă zi!