Cine a încercat să-l lichideze pe Lenin în plin Război Civil în Rusia Sovietică

Cine a încercat să-l lichideze pe Lenin în plin Război Civil în Rusia Sovietică Sursa foto: Wikipedia

În februarie 1917, izbucnea revoluția socialistă din Rusia. Aleksandr Kerenski devine prim-ministru dar el decide ca Rusia să își onoreze obligațiile față de Antantă.

           

Încep neînțelegerile iar doi activiști comuniști, Lev Troțki de la New York și Vladimir Ilici Lenin din Elveția iau decizia să revină în Rusia. Primul are protecție britanică, celălalt, tranzitează Germania spre Suedia, Finlanda și Petersburg într-un tren sigilat. Printr-un intermediar, primește o valiză cu 5 milioane mărci germane în aur. E o sumă colosală care să îi fie de ajutor lui Lenin pentru ce avea să facă mai departe.

În aprilie 1917, ajunge în Gara Finlandia din Petersburg, dar Lenin nu reușește să preia cursul Revoluției, în care adepții lui Kerensky se luptau cu adepții liniei dure, viitorii bolșevici.

Lenin așteaptă vremuri mai bune și la 25 octombrie/7 noiembrie 1917, are mai mult noroc. Țarul era deja arestat în Siberia, armata rusă era moralmente distrusă, fără arme, muniții, alimente, echipamente. Lenin solicită ieșirea din război, recunoaște autodeterminarea popoarelor și promite pâine celor flămânzi. Sunt așa numitele „libertăți” ale lui Lenin.

Lenin

Lenin. Sursa foto: Wikipedia

La 3 martie 1918, Rusia iese oficial din Primul Război Mondial, cu un guvern sovietic. Dar celelate facțiuni, opuse bolșevicilor lui Lenin, menșevicii și eserii sau „albii” decid să poarte un război civil. Sunt generali de forță ca Denikin, Vranghel, Iudenici, amiralul Kolchak. Ei vor o Rusie modernă, dar cu organizarea din vremea țarilor. Vremurile însă se schimbau. Felix Djerzinski reorganizează Ohrana, dându-i numele CEKA. Va fi baza viitoarelor servicii secrete sovietice.

Vladimir Ilici Lenin a fost acuzat că a denaturat socialismul

Și totuși, în plin război civil, când foștii aliați ai Rusiei din Antantă decid să lupte contra bolșevicilor, situația este nesigură. Nici Germania nu era mai fericită. Ea îl plătise pe Lenin ca să scufunde Rusia în anarhie ca și Trokți susținut de marea finanță americană de pe Wallstreet, nu să o facă o forță mult mai dură. De aceea, undeva în laboratoarele secrete se punea la punct un atentat contra lui Lenin. Chiar printre socialiști erau nemulțumiți că Lenin înlocuia țarismul doar superficial, autoritarismul fiind baza politicii interne în Rusia Sovietică.

Vladimir Ilici Lenin a fost acuzat că a denaturat socialismul și a fost rănit într-un atentat. În cazul său, se afirmă faptul că atentatoarea Fania Kaplan a fost doar un țap ispășitor. Fania Kaplan era o evreică anarhistă din Ucraina care avusese anterior destui ani de închisoare la activ (în 1906 participase la pregătirea unui atentat cu bombă, care a eșuat n.a.), fiind, la momentul tentativei de asasinat, aproape oarbă.

A fost împușcat din mulțime

În data de 30 august 1918, la Fabrica ”Secera și Ciocanul” din sudul Moscovei, pe care V.I. Lenin o vizitase ținând un discurs în fața muncitorilor, liderul comunist sovietic a fost împușcat din mulţime (trei gloanțe l-au nimerit în umăr și piept n.a.), martorii văzând o mână de femeie care a tras cu un pistol ascuns într-un manşon de blană. La fața locului, s-au găsit arma şi patru tuburi de cartuşe.

Totuși, suspecta principală, Fania Kaplan a fost găsită cu un pistol asupra ei, susţinând că ea l-a împuşcat cu acesta pe Lenin. A fost executată rapid, într-un garaj din Moscova de către CEKA, la 4 setembrie 1918. Există însă şi mărturii care arată că V.I.Lenin ar fi iertat-o şi că Fania Kaplan trăia încă, în 1932-1938, în lagărul din Kolîma. S-a considerat că atentatul ar fi fost instrumentat chiar de către CEKA, tocmai pentru ca regimul comunist să aibă pretextul de a declanşa epurarea celor bănuiţi că susţineau regimul ţarist şi pe cel al lui Kerenski, prăbuşit la 25 octombrie/7 noiembrie 1917.

Implicarea spionajului german

În aceeași zi, se spune că ar fi fost lichidat și Urițki, un important membru al conducerii nou-înființatelor servicii secrete sovietice.

Nu este exclusă nici implicarea spionajului german, care considera că Lenin îşi încheiase misiunea, prin scoaterea Rusiei din război. Germania era în pragul colapsului, în timp ce Rusia era sfâşiată de războiul civil dintre bolşevici şi meşevici. Moartea lui Lenin putea însemna revenirea menşevicilor sprijiniţi de multe state ale lumii.

Acest fapt nu s-a întâmplat, în 1922, războiul civil terminându-se cu victoria bolşevicilor, fiind înfiinţată Uniunea Sovietică. Lenin a murit în ianuarie 1924, după ce a suferit mai multe atacuri cerebrale, considerându-se că şi atentatul eşuat al Faniei Kaplan a avut urmări nefaste pentru sănătatea lui Lenin.