MAI E NEVOIE DE ADEVERINȚĂ de salariat? LENEA medicilor pune bolnavii pe drumuri

MAI E NEVOIE DE ADEVERINȚĂ de salariat? LENEA medicilor pune bolnavii pe drumuri

Pentru informaţii pe care doctorii le pot afla dând un simplu "click", pacienţii sunt nevoiţi să stea la cozi la casele de asigurări de sănătate.

Pentru a dovedi că au contribuit la fondul de sănătate, mulţi români sunt trimişi la sediile caselor de asigurări să ceară adeverinţe, în condiţiile în care informaţia este accesibilă online, iar fiecare medic ştie sau ar trebui să ştie acest lucru. Mioara Neamţu, o femeie din Bucureşti, s-a lovt recent de aceas­tă problemă. "Soţul meu este pensionar şi avea dureri mari, aşa că a mers la medicul care îl urmărea de obicei dintr-un spital din Bucureşti. Avea nevoie de internare, iar pentru asta doctorul i-a cerut mai întâi să aducă adeverinţă de asigurat". Femeia s-a deplasat în locul soţului în căutarea documentelor, dar a aflat apoi că demersul a fost inutil. Informaţia, accesibilă oricui “Am mers la sediul Casei de Asigurări de Sănătate, care este într-o fundătură, să dovedim ce venituri a avut în ultimii cinci ani. Peste câteva săptămâni, de la Casa de Asigurări, ni s-a dat o foaie din care rezultă că nu era nevoie de adeverinţa asta. Era suficient ca medicul să caute în programul informatic al Casei, care îi este disponibil oricui", se plânge femeia. Şeful Casei Naţionale de Sănătate precizează că nu este nevoie ca asiguraţii să prezinte aceste adeverinţe. “Nu vor să ajute de lene" "Calitatea de asigurat poate fi verificată pe Internet cu ajutorul CNP-ului, fără ca pacientulsă fie nevoit să aducă adeverinţă de salariat sau cupon de pensie. Cam toţi medicii au calculatoare şi sunt obligaţi să verifice dacă bolnavii sunt asiguraţi. În caz contrar, pacientul poate să-l reclame la Casa de Asigurări teritorială. Desigur, de cele mai multe ori, medicii nu vor să ajute de lene şi preferă să pună omul pe drumuri", spune Lucian Duţă. Pentru a verifica pacienţii asiguraţi medicii pot accesa www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online.

RĂZBOI Scandal vechi între medici şi Casă Încă de la apariţie, sistemul electronic a fost hulit de medicii de familie. La fel s-a întâmplat când CNAS a anunţat intenţia de a lansa reţeta şi fişa electronică. Dosarul electronic de sănătate sau fişa electronică va cuprinde istoricul medical al fiecărui pacient în parte: alergii, vaccinări, rezultatele analizelor, investigaţiilor. Diagnosticele vor fi prezentate într-o formă standardizată. Datele sunt confidenţiale, neexistând pericolul să ajungă la anagajatori şi vor putea fi accesate doar de medic în prezenţa pacientului, prin conectarea celor două carduri. Dosarul va fi implementat treptat, până când toate spitalele vor fi informatizate. Pentru eliberarea reţetei electronice, medicul va avea nevoie doar de conexiune la Internet.

"Desigur, de cele mai multe ori, medicii nu vor să ajute pacienţii de lene şi preferă să-i pună pe drumuri.“ Lucian Duţă, preşedinte CNAS CITIȚI ȘI:

  • SĂNĂTATEA ÎN 2012. Modificări esenţiale în sistemul medical
  • Medicii vor lege nouă în Sănătate. De ce fug unii de privatizare

Ne puteți urmări și pe Google News