Cercetătorii de la CERN au făcut o descoperire impresionantă. Conform reprezentanților celui mai mare accelerator de particule din Elveția, datele culese conduc spre o nouă fizică. Descoperirea are legătură cu modul în care particulele ultra-rare se descompun.
CERN, despre descoperirea care schimbă tot ce se știa despre legile fizicii
Organizația europeană de cercetare științifică deține cel mai mare laborator de cercetare a particulelor elementare. Acesta este localizat câțiva kilometri de Geneva.
După numeroase teste, experții spun că au date despre prima descompunere a particulelor ultra-rare. Fenomenul ar putea schimba tot ceea ce se știa despre legile fizicii.
Despre dezintegrarea kaonului
Noul experiment reprezintă o cale spre înțelegerea diferită a legilor fizicii și a modului în care acționează „elementele constitutive ale materiei”, conform Phys.
Într-un seminar desfășurat recent la CERN, cei care au luat parte la NA62 au prezentat prima observație experimentală a dezintegrării ultra-rare a kaonului.
Potrivit experților, mai puțin de unul din 10 miliarde de kaoni se va descompune în acest mod. Experimentul NA62 a pornit de la ideea măsurării gradului de degradare a acestui element.
CERN. Descoperirea care schimbă legile fizicii
„Cu această măsurătoare, K+ → π+νṽ devine cea mai rară dezintegrare stabilită la nivel de descoperire – faimosul 5 sigma. Această analiză dificilă este rezultatul unui excelent lucru în echipă și sunt extrem de mândră de acest nou rezultat”, a explicat Cristina Lazzeroni, profesor în fizica particulelor la Universitatea din Birmingham.
Kaonul este produs de un fascicul de protoni de mare intensitate, care este furnizat de Super Proton Synchrotron (SPS).
Pe lângă acest experiment, experții de la cel mai mare accelerator de particule din lume au un alt plan măreț. Aceștia au lansat propuneri privind achiziția unui superaccelerator mai mare decât cel deținut în prezent. Cu ajutorul acestuia, cercetătorii ar putea oferi noi detalii despre modul în care funcționează Universul.
„Este un instrument care va permite omenirii să facă pași uriași înainte în a răspunde la întrebările din fizica fundamentală despre cunoștințele noastre despre Univers. Și pentru a face asta avem nevoie de un instrument mai puternic care să abordeze aceste întrebări”, explica directorul general al CERN.