Evenimentul Zilei > Politica > Legile electorale, adoptate
Legile electorale, adoptate

Legile electorale, adoptate

Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri, cu 273 de voturi „pentru”, 8 abțineri și 10 voturi „împotrivă”, proiectul de Lege privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

 Printre cei care au votat „împotrivă” se numără deputatul independent Remus Cernea și deputatul PMP Eugen Tomac. În noua lege electorală se definește și termenul de „fraudă electorală” în sensul că aceasta este reprezentată de „orice faptă care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor și încheierii proceselorverbale și care are ca rezultat denaturarea voinței alegătorilor și crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral”. Camera Deputaților este for decizional, iar legea a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a declarat că va solicita conducerii Camerei efectuarea unei anchete în cazul votului unui amendament la legea alegerilor parlamentare privind dublarea numărului de deputați și senatori pentru Diaspora, după ce acesta a fost respins la diferență de un vot. PNL susține că patru voturi „pentru” nu ar fi fost înregistrate.