Evenimentul Zilei > Politica > Legile Big Brother revin
Legile Big Brother revin

Legile Big Brother revin

Proiectul de lege privind stocarea datelor cu caracter personal a fost refăcut, el urmând să fie discutat, astăzi, la Cotroceni cu liderii partidelor

În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a trimis liderilor partidelor politice un proiect privind stocarea datelor cu caracter personal, una dintre celebrele legi „Big Brother”, declarată neconstituțională de CCR.

Astăzi, șeful statului a chemat la consultări liderii partidelor, în vederea unor discuții referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Mai exact, se va discuta pe marginea proiectului de lege menționat mai sus, care, potrivit unor surse liberale, deja a întrunit consensul partidelor și va fi votat în această sesiune parlamentare. Cea mai importantă modificare prevede că datele de trafic, localizare și identificare pot fi puse la dispoziția instanțelor, organelor de anchetă sau celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale, doar cu „autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii”.

De asemenea, proiectul de lege prevede că, în maximum trei ani, furnizorul unei rețele de comunicații electronice trebuie să șteargă sau să anonimizeze datele. Datele de trafic nu sunt șterse sau anonimizate atunci când solicitarea este însoțită de o notificare cu privire la necesitatea menținerii lor pentru facilitarea unei investigații pentru combaterea infracțiunilor în domeniul apărării sau al securității naționale, „dar nu mai mult de 5 ani”.

„O modificare corectă și necesară”

Profesorul Radu Carp, specialist în drept constituțional, a afirmat, pentru EVZ, că, prin această modificare la proiectul de lege, se deblochează o situație. „Principala problemă era cea cu controlul din partea unui judecător și protecția datelor personale, acestea fiind declarate neconstituționale de către CCR. Modificarea este corectă și necesară pentru că astfel situația se deblochează. Ideea de a face o consultare la Cotroceni pe această temă i-am transmis- o președintelui Iohannis și mă bucur să văd că a ținut cont de ea”, a spus Radu Carp.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: