Legea salarizării profesorilor, declarată constituțională

Legea salarizării profesorilor, declarată constituțională

Curtea Constituțională a analizat azi legea salarizării profesorilor și Codul de Dialog Social. Cele două acte normative adoptate de Guvern prin angajarea răspunderii au fost declarate constituționale.

Curtea Constituțională a respins azi contestațiile formlate de PSD și PNL cu privire la legea salarizării profesorilor și Codul de Dialog Social.

Guvernul şi-a asumat răspunderea, în 18 aprilie, pe Codul Dialogului Social şi pe legea care eşalonează plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice.

Codul Dialogului Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de muncă, Legea contractelor colective de muncă şi Legea de organizare a Consiliului Economic şi Social.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege.

Actele normative au fost contestate la Curtea Constituțională de PSD și PNL. Opoziția a reclamat "procedura şi modul abuziv prin care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului" pe Codul de Dialog Social şi pe Legea ce eşalonează drepturile salariale ale unor profesori".

Liderul deputaților PSD Mircea Duşa a maiafirmat la momentul contestării că nici una din legi nu a avut avizul Consiliului Economic şi Social (CES) şi că sindicatele, în privinţa Codului de Dialog Social, cât şi profesorii, în privinţa Legii salarizării profesorilor, nu au primit informaţiile necesare înainte de angajarea răspunderii Executivului.