Asociaţia Retailerilor AVERTIZEAZĂ: Legea privind risipa alimentară poate duce la TOXIINFECŢII alimentare
- Laura Ionescu
- 22 noiembrie 2016, 15:32
Legea privind diminuarea risipei alimentare are multe inadvertenţe, inclusiv în zona de siguranţă alimentară, a afirmat, astăzi, Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), la o conferinţă dedicată reducerii risipei alimentare în România.
România a devenit recent a treia ţară din Uniunea Europeană care are o legislaţie specifică pentru a diminua risipa alimentară, iar în următoarele şase luni, autorităţile ar trebui să elaboreze normele de aplicare.
“Ar trebui gândite nişte deduceri fiscale pentru cei care fac donaţii de alimente. Toate marile lanţuri de magazine au programe de sustenabilitate, de caritate, care pun la dispoziţia oamenilor nevoiaşi nişte produse. În momentul acesta, vorbim de o donaţie. În lege se prevede însă şi posibilitatea vânzării către ONG-uri a alimentelor cu termenul de expirare apropiat. Este o problemă. Noi vindem aceste produse, dar cine îşi asumă responsabilitatea securităţii alimentare a acestor produse după ce ele pleacă de la noi? Teama mea mare este să nu se ajungă ca aceste produse să determine toxinfecţii alimentare unor copii, unor bătrâni, că ei sunt, de regulă, în zona aceasta de ajutor”, a mai spus Florin Căpăţână, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că trebuie discutat cu reprezentanţii Autorităţii sanitare veterinare şi cu cei ai Ministerului Agriculturii pentru a fi găsite soluţii ca aceste produse, care sunt aproape de expirare, să fie consumate cât mai repede.
“Vrem să ştim că vor fi entităţi care se vor autoriza pentru distribuţia produselor către cămine de copii şi bătrâni. Vor avea depozite, vor avea maşini dotate cu frig, vor avea nişte lanţuri foarte bine gândite pentru produsele care urmează să fie donate către diferite orfelinate, case de copii, aziluri de bătrâni. Trebuie să ne aşezăm la masă, să găsim soluţia cea mai bună şi să discutăm în principal cu autoritatea veterinară, care este garantul a ce se pune pe piaţă şi a ceea ce noi mâncăm. Apoi, cu Ministerul Agriculturii, trebuie să vedem cum facem ca aceste produse care se află în pragul zonei de expirare să fie mâncate cât mai repede”, a precizat Florin Căpăţână.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România a spus că este regretabil că oficialii Ministerului Agriculturii nu ştiu exact ce cantităţi de alimente se aruncă în România. În plus, el a adăugat că reprezentanţii din retail ştiu ce cantităţi se aruncă, cele mai multe fiind legume şi fructe, şi mai puţin mâncare gătită.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 16 noiembrie 2016, decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.