Legea PREVENŢIEI – prima lectură în şedinţa Guvernului

Legea PREVENŢIEI – prima lectură în şedinţa Guvernului

Proiectul legii prevenţiei a fost discutat, în primă lectură, în şedinţa de joi a Executivului şi ar putea fi adoptat săptămâna viitoare şi trimis la Parlament, a anunţat ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu.

"Proiectul Legii prevenţiei, iniţiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a primit majoritatea avizelor ministerelor cu atribuţii pe zona de control şi a intrat în şedinţa Executivului într-o primă lectură", a precizat Petrescu la o conferinţă de presă după şedinţa de guvern.

Ministrul a spus că actul normativ este construit pe principiile de bază ale Codului economic al României şi structurat pe doi piloni esenţiali, cum ar fi "crearea cadrului optim de educare şi informare a operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control".

"Aceasta este o primă măsură de emancipare a actului de control şi un prim pas de restabilizare a unui cadru de încredere, element esenţial pentru un business stabil şi sănătos. Legea prevenţiei va aduce efectul cerut de antreprenor de mult timp, o normalizare a relaţiilor mediu de afaceri-autorităţi de control bazată pe încredere, informare şi educare, conformare colaborativă astfel încât, împreună, să contribuim la predictibilitatea şi stabilitatea cadrului general de business", a susţinut Petrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a integrat propunerile venite din partea a peste 17 ministere şi agenţii care au în portofoliu organisme cu atribuţii de control, a menţionat acesta.

Potrivit ministrului, în proiect au fost introduse aproximativ 290 de contravenţii, la propunerea ministerele avizatoare.

"Sub incidenţa acestei legi sunt şi fapte care nu se referă la activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri, protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţie locală, afaceri interne", a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

El a mai spus că prin acest act normativ se acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni.

"Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislaţia aflată acum în vigoare, în urma actului de control, se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare", a adăugat Petrescu.

El a arătat că, potrivit actului normativ, operatorul care a fost identificat ca neconform beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii, în termen de trei ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului.

"Legea prevenţiei reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătăţire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: legea lobby-ului, legea parteneriatului public-privat, armonizarea legislaţiei în domeniul comerţului, contribuţia la Codul economic prin propuneri la Legea 31/1990 şi multe altele", a susţinut Alexandru Petrescu.

El a mai spus că proiectul de lege a debutat cu discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai tuturor ministerelor, a fost în consultare extinsă, fiind publicat pe site-ul ministerului. A fost proiectul de lege care a avut parte de una dintre cele mai extinse proceduri de consultare publică.

Întrebat în legătură cu termenul la care va fi adoptat proiectul, Alexandru Petrescu a spus că data limită pentru a fi adoptat este trimestrul II al anului.

"Pe 1 aprilie a fost data de consultare publică. În trimestrul II este data pentru a fi adoptat şi trimis în cele două Camere ale Parlamentului. Urmează ca săptămâna viitoare să fie adoptată de Guvern. Este o lege complexă, care implică avizul a 17 ministere, multiple grupuri de lucru", a adăugat Petrescu.