Parlamentul a a doptat o lege prin care legea pensionării anticipate va fi modificată radicală, începând cu luna septembrie 2021.
Legea pensionării. În legea 127/2019, care se aplică de la 1 septembrie 2020, românii vor putea cere pensionarea anticipată în anumite condiții. Dacă în prezent există două posibilități de pensionare anticipată, cu penalitate și fără penalitate, totul se va modifica.
În noua lege, se arată că românii vor putea solicita pensionarea anticipată doar în anumite condiții expres stabilite. Prima dintre ele se referă la posibilitatea solicitării pensiei anticipate cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.
În acest caz, doar persoanele care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot califica pentru acest drept. Mai există o categorie de persoane, și anume cele care au lucrat 43 de ani, la momentul depunerii cererii. În acest caz se presupune că persoana în cauză a lucrat într-o grupă de muncă.
Parlamentul a mai decis că pensia anticipată se transformă anticipat în pensie de vechime, la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Legea pensionării anticipate
Până la aplicarea noii legi, românii trebuie să știe că se pot anticipa în baza vechilor prevederi legale. Astfel, în prezent există pensia anticipată simplă și pensia anticipată parțială, la care se percep penalizări.
Bărbații se pot pensiona la vârsta de 60 de ani, dar cu singura condiție de a avea o vechime de 43 de ani. În acest caz nu se percep penalizări. Pentru pensia anticipată parțial, cu penalizări, se încadrează persoanele care au împlinit vîrsta de 60 de ani și au o vechime cuprinsă între 35 și 43 de ani. Penalitățile sunt cuprinse între 0.15 și 0.50 la sută, pentru fiecare lună de anticipare.
Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile
În cazul femeilor, lucrurile stau diferit și se aplică și alte legi, care le ajută să se pensioneze mai repede. Astfel, femeile pot solicita pensia anticipată cu cinci ani înainte de a împlini vârsta de 63 de ani. Și doar dacă au îndeplinit stagiul complet de cotizare. Numai că, în cazul femeilor, stagiul complet de cotizare diferă de la un caz la altul, în funcție de particularitățile situației. Femeile trebuie să țină cont, că în 2021, vârsta standard de pensionare pentru ele a a ajuns la 61 de ani și șase luni, și 31 de ani și șase luni de cotizare la bugetul asigurărilor sociale.