Femeile s-ar putea pensiona mai devreme. Cine poate beneficia de acest privilegiu

Femeile s-ar putea pensiona mai devreme. Cine poate beneficia de acest privilegiu Sursa foto: Arhiva EVZ

Vârsta de pensionare se a modifică, conform noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024. Conform ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, stagiul de cotizare la fondul de pensii trebuie să crească, în etape, până în 2035. În ceea ce le privește pe femei, despre care se consideră că au o speranță de viață mai mare decât cea bărbaților, stagiul de cotizare este modificat substanțial.

Legea pensiilor. Vârsta standard de pensionare pentru femei. Ce rol are numărul copiilor

Consiliere psihologica pentru mame

Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a menționat, într-o intervenție la Antena 3,  că noua lege  prevede că, în cazulfemeilor,   vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani pentru proprii copii și până la 14 ani pentru copiii adoptați.

În ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă și nu afectează stagiul de cotizare la fondul public de pensii, menționat sursa citată.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie 2024, aceasta  va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, vârsta de pensioanre  trebuie să crească la 63 de ani și până în 2035 aceasta trebuie să crească, în etape, la 65 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stagiul de cotizare pentru persoanele cu handicap

Recalcularea pensiilor

Sursa foto: Arhivă EVZ

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile legii, după cum urmează: cu 15 ani, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare,  cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin 20 de ani; cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare, se arată în actul normativ.