Legea pensiilor. Românii își pot calcula singuri drepturile ce li se cuvin

Legea pensiilor. Românii își pot calcula singuri drepturile ce li se cuvin Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor stabilește formula după care se vor calcula drepturile fiecărui cetățean român care se retrage din activitate. Calculul este simplu și poate fi făcut de oricine, conform regulilor prevăzute în actul normativ.

Legea pensiilor permite fiecărui român să-și calculeze singur drepturile care i se cuvin, la îndeplinirea stagiului de cotizare. Cuantumul pensiei se va determina prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă (VPR). Acesta este stabilit la 81 de lei, conform prevederilor din Legea pensiilor. Actul normativ a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) și stabileșt o formulă de calcul.

VPR este determinat prin împărţirea valorii punctului de pensie din 2023, adică 1.785 de lei, la 25. Acest din urmă indice reprezintă nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară. Proiectul precizează că la determinarea cuantumului pensiei, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.

Prin legea pensiilor, valoarea punctului de referinţă (VPR) se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. În plus, la această valoare se adaugă și 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, prevede proiectul legislativ.

Dacă unul dintre acești indicatori are o valoare negativă, atunci stabilirea valorii punctului de referință se face în baza indicatorului cu valoare pozitivă. Dacă toţi indicatorii au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de referinţă.

Legea pensiilor pentru români

Proiectul de lege stabilește că în 2024, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%. Astfel, acesta va ajunge la valoarea de 2.032 lei. Din anul următor, 2025, procentul de majorare va fi calculat diferit. Valoarea acestuia va fi similară procentului de creștere al veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale la buget sau cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent. Legea pensiilor stabilește că formula de calcul ia în considerare procentul cel mai avantajos.

Numărul total de puncte realizat de un asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate. Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporţional şi pentru fracţiunile de an.

Punctajul anual al asiguratului, prin Legea pensiilor, se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an. Pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
  • legea pensiilor

    Sursa foto: Dreamstime

Asigurații la pensii private primesc mai puțini bani

Pentru asigurații care au și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, punctajul lunar se determină din veniturile lunare asigurate cumulate.

„În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se diminuează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale”, precizează documentul.

Așa cum se poate observa, prin noua lege a pensiilor, PSD nu renunță la „visul său” de a naționaliza fondurile private de pensii la care contribuie românii. Motivul este foarte simplu. De sumele acumulate în fondurile private benecficiază nu doar asigurații, ci și urmașii acestora. În cazul fondului public de pensii, urmașii asiguranților nu primesc nici un ban. Drept care statul are un interes major să pună mâna pe acești bani. Cum nu poate naționaliza fondurile private de pensii direct, fiind o măsură neconstituțională, guvernul PSD-PNL ia măsuri pentru a-i determina pe asigurații la fonduri private de pensii să renunțe singuri.

Statisticile arată că, în medie, până la moarte, un pensionar român beneficiază de aproximativ jumătate din contribuțiile pe care le-a virat la fondul public de pensii. Restul sunt preluate de stat. Cu toate acestea, deși statul nu-și onorează obligațiile în totalitate, bugetul pensiilor și asigurărilor sociale este în permanență în deficit.

Ce mai prevede legea pensiilor

Legea pensiilor mai prevede ca în cazul șomerilor, la determinarea punctajului lunar se iau în considerare drepturile lunare care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale. Pentru perioadele în care persoana a beneficiat de plăţi compensatorii, determinarea punctajului lunar are în vedere drepturile băneşti care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale.

Persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupele I şi a II-a de muncă sau în condiții speciale, beneficiază de un număr suplimentar de puncte. Acestea sunt acordate după cum umrează:

  • 0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă, sau în condiţii deosebite;
  • 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în grupa I de muncă.

Legea pensiilor stabilește că persoanele încadrate la art. 52 lit. a) şi art. 53 beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de cotizare în condiţii de handicap. Persoanele prevăzute la art. 52 lit. b) beneficiază de 0,25 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap.

Situații în care pensiile vor fi înghețate sau reduse

În proiect se precizează că, anual, în luna iunie, Consiliul Fiscal va întocmi un raport referitor la regulile de majorare a valorii punctului de referinţă. Organismul va constata eventualele abateri de la regula de majorare şi impactul financiar determinat de acestea.

„În situaţia constatării abaterilor prevăzute la alin. (8) Guvernul va lua măsuri corective pentru a compensa impactul fiscal, în valoare actualizată netă, generat de majorările ad-hoc ale punctului de pensie”, precizează legea pensiilor.

Începând cu 2027, din 3 în 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport privind evoluţia cheltuielilor cu pensiile publice, Analiza va avea la bază proiecțiile Ageing Working Group (AWG). În situaţia constatării depăşirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu referinţa stabilită, Guvernul va reduce cheltuielile cu pensiile.

Acest lucru va duce la reduceri de venituri sau la anularea eventualelor majorări. Astfel, se va urmări  revenirea la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB.