Legea pensiilor. Extinderea perioadei luate în considerare pentru calculul pensiilor

Legea pensiilor. Extinderea perioadei luate în considerare pentru calculul pensiilorPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă perioadă va fi inclusă în calculul pensiilor conform modificărilor aduse de legea pensiilor, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Această modificare va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, cu scopul de a sprijini în special pensionarii cu venituri reduse.

Prin urmare, concediul maternal sau paternal va fi considerat stagiu contributiv. Simona Bucura-Oprescu subliniază că aceasta este o măsură menită să încurajeze familiile să aibă copii, având în vedere provocările demografice cu care se confruntă România.

Legea pensiilor. Concediul maternal, stabilit ca stagiu contributiv

Concediul de creștere copil este stagiu contributiv. Deci este ca și când ai fi stat la serviciu.

Ce fac celelalte mame care au deja un copil și urmează al doilea, 3.400 de lei? Indemnizația este un procent și se acordă pentru fiecare copil.

România este una dintre tarile care acorda avem cea mai lungă perioadă din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Muncii despre noutățile din legea pensiilor.

Potrivit declarațiilor acesteia, durata concediului este de doi ani pentru copii și de trei ani pentru copiii cu nevoi speciale. Inclusiv la ultima misiune a celor de la OCDE, s-a subliniat că această perioadă este considerată mult prea lungă și ar trebui să fie redusă. În această privință, guvernul a manifestat o poziție fermă.

Concediul pentru creșterea copilului

Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții de la Ministerul Muncii au avut discuții în acest sens, explicând că este o politică a statului român, corelată cu alte politici importante pentru România, și reprezintă o opțiune pentru mame.

Veniturile care se vor lua în calcul la recalculare

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că în legea pensiilor există o noutate, și anume includerea veniturilor brute care cuprind și sporurile cu caracter nepermanent.

Aici se referă la al 13-lea salariu, la acordul global și la diverse prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în timpul activității și nu au avut caracter permanent, fiind acordate lunar.

Simona Bucura-Oprescu

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a subliniat ministrul Muncii, potrivit antena3.ro.