Legea pensiilor. Ce se întâmplă cu românii care își depun dosarul în toamnă
- Mădălina Sfrijan
- 6 iulie 2024, 07:25
Începând din această toamnă românii vor beneficia de pensii mărite. În urma recalculării, cei care aveau venituri mici ar urma să beneficieze de o creștere importantă. Legea pensiilor a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul beneficiarilor. Mulți dintre ei se întreabă ce sume vor primi lunar, dacă își vor depune dosarul de pensionare după 1 septembrie.
Legea pensiilor. Ce venituri vor avea românii care își depun dosarul in toamnă
Mulți seniori din România sunt de părere că ar primi bani mai puțini dacă își ies la pensie după 1 septembrie, având în vedere că toate calculele au fost făcute deja. Reprezentanții Casei de Pensii susțin că aceștia nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Astfel, data pensionării nu are legătură cu venitul primit de beneficiari.
„Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare. Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula, iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor”, a explicat Daniel Baciu, conform Antena 3.
Procedură complexă
Șeful Casei de Pensii a precizat că procedura de recalculare a fost mult mai grea decât era anticipat. Astfel, în perioada următoare, Executivul ar urma să aprobe un act normativ legat de majorare. Tot în perioada următoare, românii vor primi prin Poșta Română deciziile cu noile venituri.
„Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cat mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă”, a mai spus reprezentantul CNPP.
Legea pensiilor. Reguli pentru distribuirea documentelor confidențiale
Peste 5 milioane de seniori vor primi deciziile de pensionare din poștă. Autoritățile au stabilit ca aceste documente să fie înmânate direct beneficiarilor și să nu fie puse în cutiile poștale. Fiecare plic conține o dovadă a primirii, care se va completa în momentul în care cetățenii intră în posesia acestora.