Legea mirosurilor: România nu are încă metodologie de aplicare după un an și jumătate de la promulgare. Calitatea aerului lasă de dorit

Poluare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea mirosurilor, care propune sancționarea celor care creează disconfort olfactiv, a fost promulgată în urmă cu un an și jumătate. Cu toate acestea, ea nu are încă și o metodologie de aplicare.

Ministerul Mediului și cel al Sănătății sunt implicate în procesul de întocmire a metodologiei. Oficialii susțin că, din cauza pandemiei provocate de COVID-19 și restricțiile care au venit odată cu aceasta, nu a fost finalizată analiza observațiilor și a propunerilor venite pe marginea normelor de aplicare în ceea ce privește legea mirosurilor.

Localnicii din mai multe orașe din România se plâng de mirosuri neplăcute, însă în Ploiești situația pare să fie extrem de gravă. În oraș există două rafinării, plus una în vecinătate. De asemenea, există alte numeroase societăți poluante. Mereu miroase a ceva și niciodată frumos, susțin ploieștenii.

”Nu pot să deschid seara geamurile și asta e de mult timp”, susține un localnic, în timp ce altul precizează că ”Miroase de la mașini a gaz și nici nu mai știu a ce miroase, a gunoaie.”

Peste tot se simte hidrogenul sulfurat. Acesta este un gaz incolor, toxic și inflamabil.

Obligațiile companiilor și autorităților cu privire la menținea calității aerului

Rafinăriilor li s-a cerut de către Comisarii Gărzii de Mediu să ia măsuri pentru a reduce emisiile și mirosurile, care strică calitatea aerului. A fost promulgată chiar și legea mirosurilor, care prevede sancționarea cu 30.000 de lei pentru persoane fizice și până la 80.000 de lei pentru firmele vinovate. Din păcate, aceasta nu are momentan o metodologie de aplicare.

”A trecut un an și încă nu sunt aceste norme la aplicarea legii”, a declarat Vasile Ionescu, director tehnic Regia Autonomă Servicii Publice Ploiești, pentru stirileprotv.ro.

Potrivit legii aflate în vigoare, cel care reclamă mirosul, trebuie să precizeze intensitatea acestuia, dacă este neplăcut și mai ales, trebuie să fie specificat a ce miroase. În urma reclamațiilor, autoritățile merg în control și pot solicita inclusiv sistarea activității celor ce creează disconfort olfactiv.

”Este un factor foarte evaziv, fugitiv, de aceea timpul de reacţie trebuie să fie rapid”, susține Alexandru Spiridon, APM Prahova.

Legea mirosurilor prevede ca toate companiile să aibă un sistem de monitorizare și un plan de gestionare a mirosurilor. Atribuții există și pentru autorități, care sunt obligate să întrețină sistemele de canalizare și stațiile de epurare, astfel încât să putem respira liniștiți.