Reguli simplificate la înregistrarea ONG, după schimbarea legii fundațiilor și asociațiilor
- Ionel Sclavone
- 5 decembrie 2023, 16:59
Legea fundațiilor și asociațiilor va fi modificată, iar înregistrarea unui ONG nou constituit se va face după o procedură mai simplă și de durată mai scurtă. Actul normativ vine și cu alte noutăți, între care și posibilitatea comunicării online în relația ONG-urilor cu autoritățile.
Legea fundațiilor și asociațiilor va fi modificată, iar noul act normativ va veni cu o serie de proceduri simplificate. Proiectul legislativ, inițiat de Ministerul Justiției, a trecut de Senat și urmează să fie dezbătut la Camera Deputaților. Prin acest demers, autorii doresc să actualizeze un act normativ considerat vechi și depășit.
De altfel, reprezentanții societății civile și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu prevederile din legea fundațiilor și asociațiilor în vigoare.
Legea fundațiilor și asociațiilor vine cu noutăți
Proiectul de lege care ajunge la Camera Deputaților modifică OG 26/2000, cadrul legal al asociațiilor și fundațiilor. Inițiativa este menită să actualizeze modul în care funcționează asociațiile și fundațiile și să simplifice anumite proceduri. Iar una dintre acestea este procedura de înființare a unui ONG.
Actuala practică, explică inițiatorii, din Legea fundațiilor și asociațiilor, instituie o procedură greoaie care necesită un timp lung. Procesul este valabil atât la înscrierea în Registrul asociațiilor, cât şi pentru modificarea statutului lor.
Legea propusă de Ministerul Justiției completează sau introduce elemente care să corecteze neajunsurile menționate. Totodată se dorește actualizarea și armonizarea cadrului de reglementare cu legislația în vigoare.
Procedura de înființare a unui ONG
Înființarea și funcționarea ONG va pune accent pe păstrarea procedurilor necontencioase. Rolul judecătorului va fi restrâns exclusiv la aspecte care privesc controlul jurisdicțional.
Legea fundațiilor și asociațiilor prevede proceduri mai simple și mai rapide. De asemenea, în același scop, vor fi introduse și mijloacele de comunicare electronică. Legea renunță la obligativitatea depunerii unor traduceri legalizate ale denumirilor asociațiilor într-o altă limbă decât româna.
Prin noul act de reglementare este instituit un termen maxim de 45 de zile de la înregistrarea cererii de înscriere, în vederea remedierii anumitor neregularități. Odată împlinit termenul, judecătorul poate înscrie ONG-ul în Registrul asociațiilor fără ca prezența reprezentantului său să fie obligatorie.
O procedură similară este propusă și pentru modificările statutului, a sediului și a componenței organelor de conducere, administrare și control.
Legea fundațiilor și asociațiilor vine cu noutăți
Organizarea și funcționarea fundațiilor se va face după noi reguli, în conformitate cu prevederile noului Cod Civil. Acest lucru nu va mai da posibilitatea unor interpretări divergente și confuziilor.
Legea fundațiilor și asociațiilor modificată va clarifica și puterea de reprezentare. Proiectul prevede că actele de dispoziție asupra bunurilor asociației pot fi încheiate în temeiul puterilor conferite reprezentanților legali. Astfel, va fi eliminată procura specială așa cum prevede legea actuală.
Inițiativa permite includerea veniturilor care provin din finanțări nerambursabile în cadrul surselor de venit. Majoritatea organizațiilor au venituri din astfel de surse într-o proporție semnificativă din veniturile totale.
Proiectul de lege propune reducerea termenului de lichidare și dizolvare a ONG, de la 6 la 3 luni. De asemenea, propune termene pentru definitivarea lichidării, cu posibilitatea prelungirii de maximum trei ori, pentru încă un an, din motive justificate. Radierea asociației sau fundației se va face la cererea oricărei persoane interesate, dacă termenul legal de lichidare a fost depășit.