Curtea Constituţională a decis că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională. Astfel, Curtea Constituţională a acceptat excepţiile de neconstituţionalitate ridicate la Legea 187 de senatorul Sergiu Andon, avocatul miliardarului Dan Voiculescu.
Este vorba de trei de articole care vizează existenţa instituţiei, iar după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, CNSAS îşi va înceta activitatea.
Votul Curţii a fost în unanimitate pentru acceptarea excepţiilor lui Voiculescu.
Curtea a declarat drept neconstituţionale articolele 7, 8 şi 9 din Legea 187, potrivit căreia funcţionează CNSAS. Cele trei articole se referă la înfiinţarea Consiliului, componenta Colegiului şi revocarea membrilor acestuia.
Consecinţa este că imediat după publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial, instituţia va rămâne fără bază legala şi toate actele emise nu vor mai avea putere juridică. Cu alte cuvinte, CNSAS îşi va înceta activitatea.
Potrivit articolului 147 din Constituţie, în termen de 45 de zile Parlamentul ar trebui să modifice legea în aşa fel încât să o pună în concordanţă cu decizia Curţii. Acest lucru ar putea însemna o lege complet nouă, care să aibă aceeaşi finalitate, desfiinţarea instituţiei.
Dinescu: Anihilarea CNSAS era visată de mulţi domni din partide politice
Mircea Dinescu, membru al CNSAS, a susţinut că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională Legea Ticu, aşa cum era numită Legea de funcţionare a CNSAS, are drept scop desfiinţarea Consiliul Naţional de Sudiere a Arhivelor Securităţii.
"Anul acesta avem alegeri. La CNSAS nu mai avem 7.000 de dosare ca la alegerile trecute, ci două milioane. Dacă anumite partide nu au putut desfiinţa CNSAS, iată că s-a găsit judecătorul poporului de a lua această decizie, care a spus despre CNSAS că e o instituţie care provoacă venin anticonstituţional şi l-a înţepat pe domnul Voiculescu în fragila sa constituţie", a declarat Mircea Dinescu.
"Deci anihilarea CNSAS era visată de mulţi domni din partide parlamentare care vor candida încă o dată şi vor dormi liniştiţi de acum încolo", a precizat Dinescu.
Sergiu Andon: Nu era normal ca 12 oameni numiţi pe criterii politice să dea verdicte
Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, a declarat că acest verdict al Curţii "înseamnă admiterea unei excepţii într-un proces".
"Oamenii de acolo pot face studii de acum înainte sau îşi pot crea un sistem de postare pe internet. Nu era normal ca 12 oameni numiţi pe criterii politice să dea verdicte", a mai spus Sergiu Andon.
"Am şovăit pe parcusrul procesului dacă să ridicăm excepţia sau nu. Noi am fi câştigat şi pe fond", a mai spus avocatul lui Dan Voiculescu.
Ticu Dumitrescu: Decizia Curţii este "intolerabilă"
Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS şi iniţiator al legii accesului la arhivele fostei Securităţi a apreciat că este "şocant", "intolerabil" şi "imoral" ca din legea CNSAS să fie eliminată partea care se referă la cunoaşterea "adevăratelor feţe" ale oamenilor politici şi viitori demnitari, citat de Mediafax. El s-a declarat surprins de faptul că raportorii acestei hotărâri - între care Nicolae Cochinescu -, în cei şapte-opt ani de când funcţionează CNSAS, nu s-au gândit să o facă decât acum, în procesul cu Dan Voiculescu.
"Nu dă bine nici pentru domnul Voiculescu, dar mai ales dovedeşte fără nici un fel de dubiu că PSD, acum, când se apropie perioada electorală, se teme ca instituţia CNSAS să funcţioneze", a spus Ticu Dumitrescu.
El a explicat că, atunci când face această afirmaţie se gândeşte şi la faptul că rezerva de cadre a acestui partid, ca şi a altora, este formată în parte şi de oameni care au a se teme de trecutul lor.
Constantin Ticu Dumitrescu a adăugat şi faptul că CNSAS va rămâne ca instituţie, însă ceea ce va fi eliminat este partea care se referă la dreptul de adevăr şi la informare al cetăţenilor, al alegătorilor.
Voiculescu: CNSAS nu putea funcţiona ca o instanţă de judecată
Preşedintele-fondator al PC, Dan Voiculescu, precizează, într-un comunicat de presă, că decizia CCR confirmă validitatea poziţiilor sale referitoare la activitatea Colegiului şi apreciază că instituţia nu poate şi nu trebuie să aibă rolul unei instanţe, ci de administrator al arhivei.
"CNSAS nu poate şi nu trebuie să aibă rolul de instanţă de judecată, ca în acest moment, ci trebuie să fie un administrator al documentelor existente pentru ca opinia publică să poată decide în cunoştinţă de cauză”, susţine Dan Voiculescu.
În continuare, el îşi doreşte clarificarea rapidă a cazului său, pentru a pune punct daunelor ce i-au fost aduse lui şi familiei sale.
Preşedintele CSM: Verdictele date sunt nule
Lidia Bărbulescu, a declarat că nu o surprinde decizia CCR care a declarat neconstituţională Legea CNSAS şi a apreciat că toate verdictele date până acum în baza legii aminitite ar fi nule de drept.
"Ar fi o greşeală să se considere că deciziile sunt doar pentru viitor, deoarece în urma unei astfel de hotărâri este ca şi cum acel text nu ar fi existat", a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
A deconspirat multe personalităţi CNSAS este instituţi care verifică, din oficiu sau la cerere, apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator la organelor de securitate, ca poliţie politică în cazul persoanelor care candidează spre a fi alese sau numite în anumite demnităţi sau funcţii publice.
Pentru cazurile din urmă verificările se fac din oficiu, pentru alte situaţii verificările se fac la cerere.
Fiecare cetăţean are dreptul şi posibilitatea garantată prin lege să-şi vadă dosarul instrumentat de fosta poliţie politică, în cazul în care acesta există.
Printre cei care au primit "verdicte" de la CNSA se află Mona Muscă, Dan Voiculescu, IPS Pimen, Constantin Bălăceanu Stolnici.
Vom reveni cu amănunte.
(15:38)